Pochwała ryżu
Dla milionów ludzi na świecie jest podstawą codziennego jadłospisu. Dietetycy nazywają go najzdrowszym zbożem świata. Nie bez racji: w porównaniu z innymi zbożami ryż ma najwięcej łatwo przyswajalnego białka.
- Moje Gotowanie
Jak wszystkie ziarna zbóż zawiera też dużo skrobi. Ukryta w niej energia jest przyswajana przez organizm powoli, utrzymując poziom cukru we krwi na stałym poziomie. Białe ziarnka są także bogate w magnez, który zwiększa odporność na stres i poprawia kondycję mięśnia sercowego.
Ponadto ryż zawiera fosfor, żelazo, wapń i potas, witaminy z grupy B (m.in. witaminę B6, ułatwiającą przyswajanie magnezu) i kwas pantotenowy. Dzięki niskiej zawartości sodu i stosunkowo wysokiej - potasu ryż działa lekko odwadniająco, co kwalifikuje go jako dobry składnik diety niskosodowej (korzystnej dla kobiet w ciąży i osób cierpiących na wysokie ciśnienie), a także dla tych, którzy dbają o linię.
Wysoka zawartość błonnika i łatwostrawnego białka sprawia, że doskonale reguluje pracę układu pokarmowego; dietetycy polecają go w zaburzeniach żołądka i jelit.
Warto wiedzieć, że większość cennych witamin i składników mineralnych znajduje się w osłonce ziarna, której zwykły biały ryż zostaje pozbawiony podczas oczyszczania i polerowania. Najlepiej więc jadać ryż brązowy albo tzw. parboiled. Ten ostatni jest poddawany obróbce pod ciśnieniem, dzięki czemu cenne składniki zawarte w łupinie zostają "wprasowane" w ziarno.
Warto wiedzić, że niepolerowany ryż brązowy gotuje się dłużej niż biały - około 30 minut.