Reklama

Pochodzenie

Reklama

Był dobrze znany ludności tubylczej w rejonach Ameryki Północnej oraz Środkowej. Do Europy sprowadzony w XVI wieku. W Polsce drzewa orzesznika jadalnego można spotkać bardzo rzadko ponieważ jest mało odporny na niskie temperatury. Należy do rodziny orzechowatych.

Wygląd

Pekan jest drzewem długowiecznym. Dochodzi do wysokości nawet 50 m. Owoce mają różny kształt, od okrągłych po mocno wydłużone elipsy. Po zdjęciu skorupki orzech jest podobny wyglądem do orzecha włoskiego – podzielony i pofałdowany.

Wartość odżywcza

Orzechy są bogate w składniki odżywcze. Nie dziwi więc ich sukces. Poznali się na nim już Indianie, w których diecie stanowiły ważny składnik. Były one dla nich towarem wymiennym. Są one bogatym źródłem manganu, magnezu, miedzi, cynku, witamin z grupy B.

100 g orzechów pekan dostarcza:

- 691 kcal

- 72 g tłuszczu, w tym:

- 6 g tłuszczy nasyconych.

- 41 g tłuszczy jednonienasyconych

- 21,5 g tłuszczy wielonbienasyconych (głównie omega-6)

- 14 g węglowodanów

- 10 g błonnika pokarmowego

- 0,7 mg witaminy B1

- 0,9 mg witaminy B5

- 0,2 mg witaminy B6

- 1,4 mg witaminy E (głównie gamma-tokoferol)

- 4,5 mg manganu

- 1,2 mg miedzi

- 4,5 mg cynku

- 121 mg magnezu

- 277 mg fosforu

- 4 μg selenu

- 0 mg sodu

- 102 mg fitosteroli

Są one również źródłem szeregu fitozwiązków, które mają korzystny wpływ na organizm. Mają one dużą siłę przeciwutleniające dzięki czemu chronią serce, ale też mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Wpływ na zdrowie

Dzięki obecności w nich substancji antyoksydacyjnych jak witamina E selen, mangan czy cynk mają one korzystny wpływ zarówno na układ krwionośny jak też nerwowy. Jak pokazują badania garść dziennie orzechów pekan wpływa korzystnie na układ nerwowy i może opóźniać degenerację neuronów powiązaną ze starzeniem się. Sięganie po nie może przynosić korzyści również w innych chorobach o podłożu neurologicznym. Najprawdopodobniej zawdzięczają to ochronnemu antyoksydacyjnemu wpływowi witaminy E na układ nerwowy.

Inne doniesienia wskazują na korzystny wpływ wzbogacenia diety w pekan, na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL. Jest on nazywany „złym cholesterolem” ponieważ sprzyja wystąpieniu miażdżycy. Orzechy pekan zaś, najprawdopodobniej dzięki obecności fitosteroli, pozwalają obniżyć jego poziom we krwi. Nie bez znaczenia jest w tej kwestii także obecność antyoksydantów w orzechach. Jedne z badań wskazują, że 8 godzin po spożyciu około 85 g orzechów pekan zawartość gamma-tokoferolu we krwi podwoiła się, a pojemność antyoksydacyjną (ORAC), zwiększył się dziesięciokrotnie po 2 godzinach od posiłku. Dużym plusem pekanów jest również brak w nich sodu, co jest zwłaszcza istotne dla osób cierpiących na niewydolność krążenia.

Wykorzystanie

Pekany można przechowywać w temperaturze pokojowej, by jednak zachowały przydatność do spożycia na dłużej, można je umieścić w lodówce czy nawet zamrozić.

Doskonale nadają się na przekąskę między głównymi posiłkami, jako dodatek do sałatki, do jogurtu czy płatków. Można z nich również zrobić z powodzeniem panierkę do mięsa czy ryby. Niżej kilka propozycji podania.

Pekany w miodzie

- szklanka surowych orzechów

- 1 łyżka miodu

- szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni Celsjusza. Wstawić orzechy na 5 minut rozłożone na pergaminie. Ciepłe orzechy wymieszać z miodem i szczyptą soli i wstawić ponownie do pieca. Piec około 40 minut.

Sałatka z orzechami

- 50 g paluszków krabowych

- kiść pomidorków koktajlowych (około 10 sztuk)

- filiżanka kukurydzy konserwowej

- ½ czerwonej cebuli

- 1duży ogórek

- odrobina posiekanej papryczki jalapeno

- łyżka posiekanej kolendry

- 2 łyżki posiekanych orzechów pekan

- sok z limonki

- sól, pieprz

Paluszki, ogórka, pomidora, cebulę pokroić i wymieszać. Dodać kolendrę oraz kukurydzę. Sok z limonki wymieszać z papryczką, solą i pieprzem. Powstałym sosem poleć sałatkę. Podawać posypane rozdrobnionymi orzechami.

Masło z orzechów pekan

- 120 g orzechów pekan

- 100 g masła

- 2 łyżki cukru lub miodu

Reklama

Zmiksować ze sobą składniki. Przechowywać w lodówce.

Reklama
Reklama
Reklama