Orzechy brazylijskie
Coraz częściej spotykamy je w sklepach. Są dużo większe od znanych nam orzechów ziemnych czy migdałów. Jakie mają właściwości?
- kobieta.pl
Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy wyniosłej. Drzewo to rośnie dziko w tropikalnych lasach dorzecza Amazonki, głównie w Boliwii. Wysoka cena tych orzechów wynika z tego, że drzewa tego nie hoduje się na plantacjach, bo przestaje wtedy owocować, a orzechy zbiera w puszczy. Jest ono zagrożone wyginięciem z powodu degradacji środowiska oraz nadmiernych zbiorów orzechów, przez co drzewa nie mogą się regenerować i rozmnażać. Drzewo orzesznicy wyniosłej dorasta do 50 m wysokości, a ich dwukilogramowe torebki wypełnione są mniejszymi orzechami jakie możemy kupić w sklepie.
Orzechy brazylijskie to jedne z najzdrowszych orzechów jakie możemy kupić. Składają się głównie z tłuszczy, ale są to oczywiście zdrowe tłuszcze nienasycone. W orzechach tych znajduje się też selen – naturalny przeciwutleniacz i wspomagacz innych przeciwutleniaczy, dodatkowo wykazuje on właściwości antynowotworowe. Orzechy brazylijskie to największe naturalne źródło tego pierwiastka. Selen wskazany jest dla mężczyzn, bo poprawia jakość ich nasienia i powoduje większą ruchliwość plemników. Chroni nas też przed depresją i przemęczeniem, ważny jest też dla naszego układu odpornościowego i prawidłowej pracy tarczycy. W orzechach brazylijskich znajdziemy tez duże ilości cynku, ale głównie składają się one z tłuszczów. Nie można więc z nimi przesadzać, ale warto jeść je 2-3 razy w tygodniu w niewielkiej ilości.