Reklama

Zależnie od przyczyny pojawienia się anemii można wyróżnić:

Reklama
  • niedokrwistość niedobarwliwą (niedobór żelaza),
  • niedokrwistość nadbarwliwą (niedobór witaminy B12),
  • niedokrwistość megaloblastyczną (niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego),
  • niedokrwistość złośliwa (niedobór witaminy B12).

Wyróżnić można również inne rodzaje anemii powiązane z chorobami, krwotokami, ciążą.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza

Może być wynikiem małej ilości żelaza w diecie, nadmiernej jego utraty z powodu krwawienia ale również złego wchłaniania. Wraz z krwią tracone jest żelazo podczas przedłużającej się menstruacji u kobiet, w przypadku choroby wrzodowej, uchyłkowatości jelit, nowotworów jelit. Warto tutaj zwrócić uwagę, iż o ile witamina C, pełnowartościowe białko (mięso, nabiał, ryby), retinol, karotenoidy (pomarańczowe warzywa i owoce, produkty mięsne) poprawiają wchłanianie żelaza, o tyle takie składniki jak fityniany, szczawiany, polifenole, duża ilość błonnika, wapń, fosforany zmniejszają je. U osób więc spożywających małe ilości mięsa, ryb, które to są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, a sięgających po duże ilości produktów pełnoziarnistych oraz warzyw, łatwo o niedobory tego pierwiastka.

Należy także zaznaczyć, że na odpowiednią ilość żelaza w diecie powinny być zwłaszcza wyczulone kobiety ciężarne i karmiące. Niedobór żelaza jest bowiem przyczyną zmniejszenia się liczby krwinek, te zaś są odpowiedzialne za przenoszenie tlenu. Niedokrwistość więc przyczynia się do niedotlenienia organizmu. Może to spowodować pojawienie się wad wrodzonych u dziecka, być przyczyną poronienia, przedwczesnego odklejenia się łożyska, przedwczesnego porodu, a już w jego trakcie zmniejszyć czynności skurczowe co może wydłużyć czas rodzenia potomka. Dzieci matek cierpiących na anemię z powodu niedoboru żelaza mają mniejszą masę urodzeniową oraz są narażone na niedokrwistość. Odnotowano także, że ich zdolności poznawcze mogą być zaburzone.

Zbyt małe ilości żelaza w organizmie mogą pojawić się również w okresie dojrzewania, czyli gwałtownego wzrostu organizmu, w stanach zapalnych, restrykcyjnych kuracjach odchudzających czy źle prowadzonych dietach wegetariańskich.

Przy leczeniu tej jednostki chorobowej należy zwrócić uwagę aby dieta była bogata w białko, warzywa i owoce, a przede wszystkim w produkty bogate w żelazo. Niejednokrotnie jednak sama dieta nie wystarcza i należy ją wspomóc suplementacją łatwo przyswajalnego żelaza, które zleca lekarz.

Niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12

Podobnie jak w przypadku żelaza, także i tutaj wynikiem niedoboru może być źle zbilansowana dieta uboga w te składniki, problemy z wchłanianiem składników odżywczych. W przypadku witaminy B12 mniejsze jej ilości w organizmie odnotowuje się przy zaniku błony śluzowej żołądka, celiakii czy innych chorobach układu pokarmowego. Niedobór kwasu foliowego zaś pojawia się również w przypadku stosowania niektórych leków (przeciwmalaryczne, przeciwdrgawkowe) oraz nadużywania alkoholu. W przypadku obu tych dolegliwości należy przede wszystkich zwrócić uwagę na dietę wprowadzając do niej bogate źródła tych składników oraz zastosować odpowiednia suplementację.

ŹRÓDŁA ŻELAZA

  • Czerwone mięsa
  • Indyk
  • Podroby
  • Żółtka jaj
  • Orzechy
  • Nasiona
  • Produkty pełnoziarniste
  • Rośliny strączkowe
  • Kiełki

ŹRÓDŁA WITAMINY B12

  • Podroby
  • Jaja
  • Śledzie
  • Mleko

ŹRÓDŁA KWASU FOLIOWEGO

Reklama
  • Zboża
  • Wątroba
  • Drożdże
  • Żółtka jaj
  • Zielone warzywa liściaste
  • Marchew
  • Rośliny strączkowe
  • Morele
  • Kiełki
Reklama
Reklama
Reklama