Nie wyrzucaj pestek z owoców - zjedz je!
To, co zwykle wyrzucamy lub uważamy, że nie nadaje się do jedzenia, może być wartościowym składnikiem. Zrób pesto z naci marchwi i koktajl z pestek i przekonaj się, że to samo zdrowie!
1 z 4
PESTKI Z ARBUZA
Obniżają ciśnienie
Kiedyś mamy przestrzegały nas przed ich jedzeniem, bo podobno wywoływały atak wyrostka robaczkowego. Jednak jeśli dobrze się je pogryzie lub zmieli, stają się doskonałym dopingiem dla układu nerwowego i krwionośnego. Zawierają bowiem sporo magnezu i żalaza oraz witamin z grupy B, potrzebnych do tworzenia krwi i łagodzenia stresu. W gorzkawych pestkach arbuza są też nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
2 z 4
LIŚCIE WARZYW
Działają jak detoks
Natka marchewki, liście rzodkiewek, kalarepy albo brokuła nadają się do jedzenia i są naprawdę pyszne. Okazuje się, że mają nawet więcej wartości niż same warzywa. W liściach brokuła jest np. więcej sulforafanu niż w różyczkach, a nać marchwi jest bogatsza w witaminę C niż korzeń. Listki służą naszemu zdrowiu jednak tylko wtedy, gdy warzywa nie są pryskane i mocno nawożone. Kumulują bowiem więcej zanieczyszczeń niż reszta rośliny. Można zrobić z nich pesto lub posiekane dodać do sałatki.
3 z 4
PESTKA AWOKADO
Poprawia wzrok
Zwykle trafi a do kosza, tymczasem naukowcy z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze wykazali, że zawiera ona dwukrotnie większą dawkę przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest też bogatym źródłem luteiny, czyli substancji, która dba o prawidłowe widzenie. Pestkę najlepiej wysuszyć np. w piekarniku, potem zmiażdżyć i zmielić w młynku. Powstały proszek dodaje się, np. do sosów, zup, sałatek lub koktajli. Można go też zalać wrzątkiem i zaparzyć jak herbatę. Ma podobne właściwości jak zielona.
4 z 4
OBIERKI WARZYW I OWOCÓW
Wzmacniają odporność
Skórki warzyw i owoców zawierają więcej witamin i minerałów niż reszta rośliny. Dlatego obierki zamiast wyrzucić do kosza, lepiej ukisić. Kiszonki z tych części są bardzo smaczne i zawierają dobre bakterie, które wzmacniają naszą odporność. Ukisić można tylko obierki z warzyw i owoców, które nie są pryskane ani woskowane. Należy pamiętać, by przed obraniem warzywa porządnie wyszorować.