Reklama

Twój synek czy córeczka nie są bezbronni wobec zarazków. Chroni ich układ odpornościowy, w którym ogromną rolę odgrywają leukocyty – krwinki białe. Stanowią one potężną armię obronną. Każdy rodzaj krwinek pełni określone funkcje: są wartownicy, zwiadowcy i zabójcy drobnoustrojów. Armia ta u dzieci poniżej 12. roku życia nie działa jeszcze perfekcyjnie, chorują więc częściej niż dorośli. Szczególnie, gdy zaczynają „karierę” przedszkolną lub szkolną. Główną przyczyną jest kontakt z zarażonymi rówieśnikami, ale winna jest też kapryśna jesienna aura i obniżenie odporności na skutek stresu związanego z adaptacją w nowym miejscu i nauką.
ŻYWNOŚĆ TO TEŻ... LEKARSTWO
Odpowiednio komponując posiłki, możesz wzmocnić dziecko. Jego dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, nieoczyszczone produkty zbożowe, nabiał – bo są one dobrym źródłem witamin i minerałów wspierających odporność. Na przykład witamina C zmniejsza podatność na infekcje i skraca czas ich trwania, A – chroni przed zarazkami, bo uszczelnia błony śluzowe dróg oddechowych, witaminy z grupy B biorą udział w tworzeniu przeciwciał, a magnez, żelazo i cynk poprawiają pracę układu odpornościowego. W jadłospisie dziecka nie powinno też zabraknąć cebuli i czosnku – zawierają substancje bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
WZMACNIAJĄCE ROŚLINY
Jeśli twoje dziecko jest chorowite, podawaj mu dodatkowo leki bez recepty o działaniu immunostymulującym, czyli wzmacniające pracę układu odpornościowego. Zawierają naturalne składniki, zazwyczaj jest to sok lub ekstrakt jednej z czterech roślin:
Aloes drzewiasty
Sok z jego liści pobudza komórki układu odpornościowego (limfocyty B) do produkcji przeciwciał, ważnych dla obrony organizmu przed bakteriami. Aloes ma dodatkowo właściwości przeciwzapalne.
Jeżówka purpurowa
Pobudza do aktywności komórki układu odpornościowego (makrofagi i granulocyty), które rozpoznają i niszczą czynniki chorobotwórcze. Jeżówka nie tylko zmniejsza podatność na infekcje, ale może też wspomóc leczenie przeziębienia czy zapalenia górnych dróg oddechowych.
Aronia
Sok z jej owoców wpływa korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych. Działa także przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wzmacnia więc naturalną ochronę organizmu przed infekcjami.
Czarna porzeczka
Jej owoce dostarczają mnóstwa witaminy C i zawierają całe bogactwo związków, które hamują rozwój bakterii i wirusów. Dlatego wyciąg z jej owoców bywa składnikiem preparatów zapobiegających przeziębieniom.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama