Zaktualizowana lista najbardziej skażonej żywności. Których warzyw i owoców nie jeść?
Warzywa i owoce powinny stanowić kluczowe składniki wszystkich posiłków. Dostarczają nam błonnik oraz bardzo wartościowe witaminy, wpływające na zdrowie i wygląd. Czy sięganie po każdy rodzaj owoców i warzyw jest dobrym rozwiązaniem? W poniższym artykule publikujemy listę najbardziej zanieczyszonych poduktów, które spożywaliśmy w 2019 oraz tych, które miały najmniej chemii.
Lista 12 najbardziej skażonych warzyw i owoców w 2019 roku:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż,
- nektarynki,
- jabłka,
- winogrona,
- brzoskwinie,
- wiśnie,
- gruszki,
- pomidory,
- seler naciowy,
- ziemniaki.
Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?
Wybierając owoce i warzywa np. na bazarku nie mamy pewności co do tego jak wyglądała ich uprawa. Kupujemy je, ponieważ nam smakują, a przede wszystkim wiemy jaki pozytywny wpływ powinny mieć na nasz organizm. Są jednak owoce i warzywa, które w procesie uprawy potrzebują więcej sztucznych oprysków, aby wydać obfite plony. Czy zatem powinniśmy je kupować? Warto pamiętać, że uwzględnione tu rankingi produktów biorą pod uwagę przede wszystkim obecność pestycydów i sztucznych nawozów w składzie. Nie muszą odnosić się jednakowo do wszystkich owoców i warzyw dostępnych na rynku. Tego typu rankingi co roku tworzy amerykański instytut badawczy Environmental Working Group i jest on uznawany za bardzo wiarygodny .
Chcesz mieć pewność, że wybierane przez ciebie jedzenie nie jest pełne chemii? Szukaj takich produktów, na których widnieje europejski symbol zielonego listka – będzie to twoja gwarancja wysokiej jakości.
Lista 15 najmniej skażonych warzyw i owoców w 2019 roku:
- awokado,
- słodka kukurydza (odmiany organiczne),
- ananas,
- zielony groszek,
- cebula,
- papaja,
- bakłażan,
- szparagi,
- kiwi,
- biała kapusta,
- kalafior,
- melon kantalupa,
- brokuł,
- grzyby,
- melon miodowy.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Dietetyk radzi
Mówi się o tym, że powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców bo to zdrowe. Poza tym warzywa i owoce to dostarczyciele witamin i błonnika, a także świetny pomysł na przekąski czy też dodatek do posiłków. Jest wiele powodów na to dlaczego warto jeść owoce i warzywa. Ja podaję Wam pięć głównych. Pamiętajcie o tym żeby wasza dieta była bogata w zdrowe i kolorowe produkty - dietetyk Paweł Leszek