Na jagody
Sezon na borówki, popularnie nazywane też jagodami mamy w pełni. Te małe i niepozorne owoce są bardzo zdrowe. Zobacz dlatego warto je jeść.
- kobieta.pl
Borówki nazywane też błędnie jagodami są bardzo zdrowe. To jedne z najpopularniejszych owoców lata, szczególnie w regionach gdzie występuje dużo lasów. Zawierają one bowiem dużo przeciwutleniaczy, które zmniejszają poziom złego cholesterolu, minimalizują ryzyko chorób serca oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Ze wszystkich owoców to właśnie te posiadające owoce w postaci jagód (np. borówki, ale tez porzeczki) mają najwięcej przeciwutleniaczy.
Borówki są też świetnym źródłem witaminy C, a także witaminy A, witamin z grupy B oraz PP. W ich składzie znajdziemy też selen i cynk.
Owoce te, podobnie jak żurawina zapobiegają też infekcjom dróg moczowych ponieważ zawierają substancję, która uniemożliwia bakteriom przyleganie do błon śluzowych pęcherza i cewki moczowej.
Borówki znane są też od dawna jako lek na biegunkę i zatrucia pokarmowe. Antocyjany znajdujące się w nich zwalczają bakterię coli, która często jest przyczyną takich dolegliwości.