Miód wrzosowy i jego właściwości
Miód wrzosowy jest bardzo aromatyczny i bardzo zdrowy. Jakie bogactwo w sobie kryje? Przeczytajcie!
- kobieta.pl
Opublikowano: 02.04.2013, 09:25
Reklama
Zacznijmy od smaku i wyglądu. Miód wrzosowy ma ciemopomarańczowy niekiedy przechodzący w czerwony kolor, po skrystalizowaniu może być brunatny. Posiada charakterystyczną, galaretowatą konsystencję. Pachnie oczywiście wrzosami, w smaku jest troszkę cierpki i gorzki, nie za słodki, bywa ostry. Jest to miód dośc drogi. W Polsce nie ma zbyt wiele wrzosowisk stąd i wysoka cena produktu. Z tego równiez względu miód ten nazywa się czasem królem miodów.
Reklama
Jakie działanie lecznicze ma miód wrzosowy?
Reklama
- Jest dobrym źródłem witaminy A, B, B6 oraz łatwo przyswajalnego żelaza.
- Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Stosowany przy schorzeniach nerak, kłopotach z prostatą.
- Pomaga w stanach zapalnych jelit, żołądka oraz przy biegunce.
- Łagodzi zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej ze względu na swoje właściwości antyseptyczne. Pomoze w walce z aftami,z zapaleniem dziąseł.
- Łagodzi bóle reumatyczne
- Zawiera sporo wolnych aminokwasów
- Zwiększa odporność, szczególnie zalecany w okresie przeziębień
Reklama
Reklama
Reklama