Miód spadziowy - właściwości
Miód spadziowy jest bardzo zdrowy i jedyny w swoim rodzaju. Poznaj jego niezwykłe właściwości.

- kobieta.pl
Jak powstaje miód spadziowy?
Zacznijmy od definicji spadzi. Spadź to lepka, słodka ciecz wystepująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach iglastych i rzadziej liściastych. Jej skład to przede wszystkim wydzielina produkowana przez czerwce, miodówki i mszyce żywiące sie sokami roślinnymi drzewa. Pszczoły zbierają spadź i nastepnie produkuja z niej miód spadziowy. Ten z drzew liściastych nie jest najsmaczniejszy, natomiast miód spadziowy z drzew iglastych ma łagodniejszy smak i ładny aromat.
Jakie właściwości ma miód spadziowy?
- jest pomocny w schorzeniach układu dróg oddechowych, ma właściwości wykrztuśne, antyseptyczne, sprawdza się podczas zapalenia płuc i astmy.
- działa przeciwmiażdżycowo
- pomoga w chorobach stawów
- koi nadwerężony układ nerwowy
- ma właściwości silnie odtruwające, poleca się go osobom pracującym w szkodliwych warunkach.
- zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy
- ma właściwości przeciwrakowe
- poleca się go po przebytych kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz przy dolegliwościach związanych z kamicą nerkową.
Miód spadziowy jest bardzo ciemny, z zielonkawym odcieniem (ten ze spadzi z drzew iglastych). Jest to miód dość drogi na tle innych - spadź występuje tylko w niektórych regionach kraju i nie każdego roku (wyjątkiem jest tu jodła, która spadziuje w każdym sezonie), także nie jest łatwo taki miód uzyskać. Jednak jego walory rekompensują w pełni nieco wyższą cenę. Polecamy!