Mikrofalówka twoich marzeń
Wszystkie pragniemy, aby przygotowywanie posiłków dla rodziny odbywało się szybko, a potrawy były zdrowe i wszystkim smakowały. Warunki te idealnie spełniają kuchenki mikrofalowe Samsung. Mają jeszcze jedną ważną zaletę: elegancki design.
![samsung_01 samsung_01](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-ee0b128.jpeg?quality=90&resize=500,334)
- Naj
Do niedawna kojarzyły się z odgrzewaniem potraw, przygotowywaniem popcornu czy frytek. Dania z mikrofali były nijakie w smaku, rozgotowane, a upieczone nigdy nie miały chrupiącej skórki. To wszystko już historia.
BEZ TŁUSZCZU I PIĘKNIE PRZYRUMIENIONE
Kuchenki Samsung nie tylko rozmrażają i podgrzewają potrawy. Potrafi ą także upiec kurczaka czy schab, a pizzę zapewniają chrupiącą i kruchą. Jest to możliwe dzięki funkcjom termoobiegu i grilla, które powodują, że kuchenki zachowują się jak prawdziwy piekarnik, ale są znacznie szybsze. Podczas pieczenia wykorzystują one cyrkulację powietrza, która sprawia, że czas wypieku znacznie się skraca. Potrawa jest smaczniejsza niż przygotowana w tradycyjnym piekarniku, a jednocześnie zdrowsza, bo krócej przebywa w tłuszczu. Z kolei korzystając z grilla z talerzem „Crusty” do opiekania na chrupko, upieczesz wspaniale chrupiące skrzydełka, bagietkę, czy frytki nawet bez dodatku tłuszczu. Zaletą kuchenek Samsung jest także to, że mają mniejsze rozmiary niż piekarnik, a mimo to znakomicie go zastępują. Krócej w nich pieczesz, a więc zużywasz mniej prądu. Oszczędnie, smacznie i zdrowo!
GOTOWANIE NA PARZE
Lekki i bez tłuszczu posiłek z łatwością przygotujesz, wykorzystując kolejną funkcję kuchenki Samsung, mianowicie gotowanie na parze. Dania przygotowane w ten sposób zachowują nie tylko wszystkie walory smakowe, ale także wartości odżywcze; witaminy i składniki mineralne. Są one także o wiele smaczniejsze niż gotowane w wodzie, bardziej aromatyczne i – co szczególnie w przypadku warzyw ma znaczenie – nie tracą swoich intensywnych kolorów. Kuchenki Samsung do gotowania na parze są wyposażone w specjalne, bardzo wygodne, plastikowe naczynie do gotowania na parze, dzięki któremu takie gotowanie jest dziecinnie proste. Jeśli jednak masz ochotę ugotować coś tradycyjnie, czyli w wodzie, to oczywiście w kuchence Samsung możesz to zrobić z powodzeniem; wystarczy, że wyjmiesz podstawkę oddzielającą potrawę od dna.
Ruloniki z dorsza z pomidorami
SKŁADNIKI:
- 4 filety z dorsza
- 8 plastrów boczku
- sok z cytryny
- łyżeczka sosu worcester
- czerwona cebula
- 2 łyżki masła
- puszka pomidorów
- papryka żółta i czerwona
- pęczek koperku i bazylii
- sól, pieprz lnatka
- 3 łyżki białego wina
Filety umyj i osusz, przekrój wzdłuż na pół, skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz i posiekaj. Razem z masłem włóż do szklanego naczynia, mikrofaluj 3 min w 600 W. Paprykę umyj i oczyść z nasion, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Pomidory osącz, połowę pokrój drobno i połącz z warzywami, skrop winem, mikrofaluj 6 min w 500 W. Resztę pomidorów potnij na ćwiartki. Filety posól, popieprz, posyp koperkiem, ułóż na każdym ćwiartkę pomidora, zroluj. Owiń plastrami boczku, zepnij wykałaczkami. Ruloniki rybne ułóż na warzywach w pojemniku do gotowania na parze. Wlej ok. 8 łyżek wody. Mikrofaluj 10 min w 700 W.
Chrupiący kurczak faszerowany
SKŁADNIKI:
- kurczak (ok. 1 kg)
- czerwona cebula
- 15 dag pieczarek
- 20 dag mielonego mięsa
- jajko
- łyżka masła
- 3 gałązki świeżego majeranku lub łyżka suszonego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka tartej bułki
Kurczaka umyj w zimnej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od wewnątrz. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Do szklanego naczynia włóż masło, pieczarki i cebulę, mikrofaluj pod przykryciem 3 min w 600 W. Wymieszaj wszystko z jajem, mielonym mięsem, przypraw majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Masę połącz z tartą bułką, dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij tuszkę kurczaka, zaszyj. Ułóż na talerzu „Crusty” . Mikrofaluj 40 min w mocy 360 W , nagrzewając jednocześnie powietrzem cyrkulującym w temperaturze 200OC. Kurczak powinien się ładnie przyrumienić. Przed podaniem zawiń kurczaka na 5 min w folię aluminiową.