Mikrofala z termoobiegiem
...czyli nowoczesność i tradycja w jednym
- Claudia
We współczesnych piekarnikach ważnym elementem wyposażenia jest... wentylator. Dzięki niemu gorące powietrze może swobodnie krążyć, co znacznie przyspiesza przygotowywanie potraw. Podobnie wyposażone są najnowsze kuchenki mikrofalowe Samsung. W nich masz możliwość przygotowywania potraw z wykorzystaniem obiegu gorącego powietrza. Może to się odbywać z udziałem mikrofal lub bez (kuchenka pełni wtedy funkcję zwykłego piekarnika).
Co to daje?
W efekcie gotową potrawę wyjmujemy z kuchenki dużo szybciej niż gdyby była pieczona w sposób tradycyjny. Na dodatek dużo lepiej smakuje – nie jest bowiem spieczona ani wysuszona, bo oddziaływanie na nią wysokiej temperatury zostaje skrócone do minimum. A jeśli użyjesz jednocześnie mikrofal, to na dodatek zyska ona apetyczną skórkę. Takie mikrofalówki z termoobiegiem idealnie przydadzą się zwłaszcza przy przygotowaniu mięs i ciast. Jednocześnie są wyposażone w rożen i specjalny talerz, na którym możesz opiekać potrawy na chrupko.
Warto wiedzieć
Jeśli nie włączasz mikrofal w kuchence, wtedy do pieczenia możesz używać takich naczyń, jak do zwykłego piekarnika (form, tortownicy, brytfanek). Jeśli natomiast korzystasz z mikrofal, konieczne będą naczynia, które umożliwią ich przenikanie do potrawy. Powinny być zrobione ze szkła, porcelany lub tworzywa sztucznego.
Tartaletki z kozim serem
Porcja: 327 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 8 porcji
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 250 g koktajlowych pomidorków
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 8 plastrów sera koziego (rolada)
- sól
- pieprz
W naczyniu do gotowania w mikrofali roztopić masło i cukier (przez 40 sekund z mocą 850 W). Połączyć z 1 jajkiem i mąką oraz szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić 8 foremek. Piec z termoobiegiem 7 minut (z mocą 700 W). Pomidorki opłukać, przekroić. 3 jajka roztrzepać ze śmietaną. Masę doprawić solą i pieprzem, wlać do tartaletek. Pośrodku każdej ułożyć plaster sera. Obłożyć połówkami pomidorków. Mikrofalować (z termoobiegiem) jeszcze 4 minuty
Kurcze w złocistej skórce
Porcja: 254 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Na 2 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
Mięso opłukać. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Oliwę lub olej wymieszać z papryką, chili i sosem sojowym. Mieszaniną natrzeć piersi. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie piec z termoobiegiem 10 minut (z mocą 850 W).
1 z 2
kuchenka_1
2 z 2
kuchenka_2