Reklama

W zielarstwie dość często wykorzystuje się całe rośliny lub ich korzenie. Niekiedy jednak surowiec leczniczy stanowią tylko delikatne płatki kwiatów lub całe kwiatostany. Bywa bowiem, że ta najpiękniejsza część rośliny jest zarazem najcenniejsza ze względów leczniczych.

Reklama
Chaber pomaga nerkom

Z niebieskich płatków tych kwiatów przygotowuje się napary. Poleca się je przy chorobach nerek, bo mają silne działanie moczopędne i łagodne przeciwbakteryjne. Usuwają też obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie.

Dziurawiec oddala smutki

Kwiatostany tej rośliny od dawna stosuje się przy kłopotach trawiennych, zwłaszcza związanych z drogami żółciowymi. Ale dziurawiec ma też działanie przeciwdepresyjnie. Podwyższa poziom serotoniny, hormonu, który poprawia nastrój.

Mak ułatwia odkrztuszanie

Czerwone płatki maku zmniejszają podrażnienie błon śluzowych dróg oddechowych, ułatwiają usuwanie zalegającej w nich wydzieliny. Odwar makowy polecany jest zatem przy suchym kaszlu, bo ułatwia odkrztuszanie. Łagodzi też chrypkę i ból gardła. Ma również właściwości uspokajające, lekko nasenne.

Rumianek łagodzi bóle brzucha
Reklama

Jego białe kwiatki mają właściwości przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia. Poza tym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Dzięki temu rumianek przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne i łagodzi skurczowe bóle brzucha. Przynosi też ulgę przy odbijaniu się, zgadze a także wzdęciach.

Reklama
Reklama
Reklama