6 zdrowych napojów, którymi zastąpisz mleko krowie
Mleko krowie, kozie czy kokosowe - które jest najzdrowsze?
- Samo Zdrowie
Czy mleko krowie jest zdrowe?
Krowie mleko pijemy od dzieciństwa. Jest obecne w naszej diecie od wieków. Przyzwyczailiśmy się do jego trawienia. I choć pojawiają się opinie, że mleko szkodzi, dietetycy uważają, że nie warto z niego rezygnować. Zawiera aminokwasy, mikroelementy i łatwo przyswajalny wapń. Naukowcy wciąż odkrywają jego kolejne zalety: to m.in. wzmacnianie pamięci i ochrona przed nadwagą. Najlepsze jest tzw. świeże. Jest poddane procesowi mikrofiltracji, czyli przepuszczeniu przez bardzo gęste sito. Wyłapywanych jest na nim nawet 99 proc. bakterii, więc potem mleko pasteryzuje się w niższej temperaturze 74 st. C. Dzięki temu zachowuje witaminy A, B12 i D.
Mleko z kartonu uważane jest za mniej wartościowe, ponieważ poddawane jest pasteryzacji w 135-150 st. C. W tej temperaturze oprócz bakterii niszczonych jest również więcej witamin. Jednak wapnia i białka pozostaje tyle samo.
Mleko kozie zamiast krowiego?
Mimo udowodnionych walorów nie każdemu służy mleko od krowy. Około 15 proc. Polaków po wypiciu go ma nieprzyjemne dolegliwości, np. bóle brzucha, niestrawność i biegunki. Powodem jest to, że nie trawią mlecznego cukru laktozy. Ich organizmy nie produkują enzymu zwanego laktazą, koniecznego do strawienia cukru mlecznego. To zaburzenie nazywa się nietolerancją laktozy. Jeśli po wypiciu mleka mamy wzdęcia i biegunkę, można zastąpić je mlekiem kozim. Wprawdzie zawiera ono niewielkie ilości laktozy, ale w przypadku łagodnej nietolerancji taka zamiana pomaga.
Kozie mleko ma poza tym więcej wapnia, fosforu, potasu oraz witamin A, B1, B2, PP i C. Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które pobudzają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Naukowcy odkryli też, że obecne w nim składniki wspomagają przyswajanie magnezu, wapnia i fosforu. Mleko kozie zawiera także tryptofan, który jest ważny w regulacji nastroju i cyklu snu. Odpowiada on również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
Co zawierają mleka roślinne?
Weganie, czyli osoby, które nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt, oraz ci uczuleni na każdą ilość laktozy mogą pić napoje roślinne. Ze względu na biały kolor i mętność też nazywane są mlekiem. Najpopularniejsze są kokosowe, owsiane, ryżowe, orkiszowe, sojowe i migdałowe. Najlepiej pić takie, które nie jest dosładzane, ale za to wzbogacone w wapń. Niektóre firmy dodają nawet witaminę D.
Mleko można zrobić samemu w domu z większości orzechów i zbóż.
Przepis na mleko roślinne
Orzechy trzeba namaczać kilka godzin, potem zmiksować i ponownie zalać wodą. Czasem konieczne jest gotowanie. Potem nad dużą miską rozkładamy czystą gazę, wykładamy na nią papkę i wyciskamy płyn. Mleko z orzechów laskowych czy migdałów jest źródłem soli mineralnych, białka, tłuszczu i witamin. Może obniżać wysoki poziom złego cholesterolu. W mleku z fistaszków jest o 15 proc. więcej białka niż w baraninie. Dla osób, które chorują na serce, dobre jest mleko sezamowe. Zawiera sporo metioniny, działającej przeciwmiażdżycowo.
1 z 5
Napój orkiszowy Ener
Świetny do kawy i smoothies. Ma delikatny, nieco orzechowy aromat ze słodką nutą. Zawiera fitosterole i kwas linolenowy. Obie substancje skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Warto, by piły go osoby, które uprawiają sport. W napoju jest sporo białka. Buduje ono mięśnie i przyspiesza metabolizm.
2 z 5
Napój kokosowy Alpro
Doskonały do kawy, sosów, zup i deserów. Choć ma mniej wapnia niż mleko krowie, zawiera sporo fosforu, który przyczynia się do wzmocnienia kości. Połowa tłuszczu w tym napoju to kwas laurynowy, który poprawia pracę układu odpornościowego i korzystnie wpływa na skórę. Napój jest mniej kaloryczny niż mleczko w puszkach.
3 z 5
Napój jaglany Natumi
Dobry do gotowania i wypieków. Jest dość delikatny w smaku i lekko słodki. Świetny dla kobiet w ciąży i tych, które mają obfite miesiączki. Zawiera bowiem żelazo, które jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny. Ma też sporo krzemionki, która wzmacnia włosy i paznokcie. Doskonały dla osób, które są uczulone na laktozę i gluten. Działa odkwaszająco na organizm.
4 z 5
Napój ryżowy Pilos
Znakomity do koktajli i naleśników. Ma lekko mączny smak. Ponieważ jest słodkawy i delikatny, możesz używać go bez dodatków. Warto pić ten napój z ryżu godzinę przed ćwiczeniami w klubie fitness. Jest w nim sporo węglowodanów, które dodają energii. Najlepiej wybierać wzbogaconyw witaminy, m.in. D i z grupy B oraz wapń. Ma niewiele białka i mało błonnika.
5 z 5
Napój sojowy Alpro
Idealne do zup-kremów, sosów i kawy. Zawiera prawie tyle samo białka, co mleko krowie. W składzie ma także roślinne związki, które mogą przyczyniać się do obniżania poziomu złego cholesterolu LDL. Napój sojowy nie jest wskazany dla chłopców. Zawiera genisteinę, substancję podobną w działaniu do żeńskich hormonów płciowych. Mogą zaburzać rozwój chłopców