Jelita - nie idźcie w zaparte!
O bólach kręgosłupa czy głowy mówi się bez skrępowania. Zaś zaparcia pomija się milczeniem, tak jakby nie istniały. Tymczasem dokuczają one co czwartej osobie.
- Jolanta Dyjecińska, Naj
Zaparcia uważa się za chorobę cywilizacyjną, bo główną ich przyczyną jest styl życia i sposób odżywiania. Jadamy za tłusto, unikamy pożywienia, które wspomaga pracę jelit. Wpływ na rozwój tej dolegliwości ma również siedzący tryb życia, codzienny pośpiech, stres. Sporadycznymi zaparciami nie musisz się przejmować. Jeśli jedank stanowią stały problem, postaraj się uregulować pracę jelit dla zdrowia.
1. NIE SPIESZ SIĘ RANO
Jelito grube właśnie o tej porze dnia jest najbardziej aktywne. Rankiem jednak zwykle tak się spieszysz, że nie masz czasu na dłuższe posiedzenie w toalecie. W rezultacie naturalny odruch, jakim jest opróżnianie jelita grubego, zostaje stłumiony, co prowadzi do tzw. zaparć nawykowych. Postaraj się więc wstawać nieco wcześniej, żeby mieć wystarczająco dużo czasu na pobyt w łazience.
2. SŁUCHAJ SWEGO CIAŁA
Nie ignoruj uczucia parcia, kiedy jesteś poza domem. Gdy robisz to często, fundujesz sobie zaparcia. Jeśli w publicznej toalecie chcesz się poczuć bardziej komfortowo, używaj podkładek higienicznych. Będziesz mogła usiąść wygodnie na sedesie.
3. JADAJ WIĘCEJ BŁONNIKA
Pobudza ruchy robaczkowe jelit, zwiększa elastyczność niestrawionych resztek, bo pochłania wodę. Zaparciom przeciwdziała błonnik rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy (miąższ warzyw i owoców) reguluje procesy trawienia, drugi (skórki owoców, rośliny strączkowe, otoczki ziaren zbóż) wymiata resztki pokarmowe. Dobrym źródłem błonnika są warzywa, owoce, pieczywo z ziarnami zbóż, grube kasze, otręby
4. PIJ DUŻO WODY, SOKÓW
W ciągu dnia powinnaś wypijać ok. 2,5 l płynów. Dzięki temu resztki pokarmowe nie będą tak zbite i łatwiej się ich pozbędziesz. Ponadto soki (np. jabłkowy, pomarańczowy) zawierają kwasy owocowe, które lekko przeczyszczają. Unikaj jednak napojów gazowanych. Kryjący się w nich dwutlenek węgla rozpycha jelita, co przyczynia się do wzdęć.
5. SIĘGNIJ PO PROBIOTYKI
Przyjazne bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium (np. ActiRegularis) regulują pracę jelit, przyspieszają przesuwanie się trawionego pokarmu. Zawierają je niektóre fermentowane produkty mleczne: napoje, jogurty, serki.
6. UNIKAJ LEKÓW PRZECZYSZCZAJĄCYCH
Stosuj je sporadycznie, nie dłużej niż przez kilka dni. Zażywanie takich środków przez długi czas rozleniwia jelita, zniechęca je do pracy.
7. DOCEŃ SIEMIĘ LNIANE
Skutecznie zapobiega odwodnieniu resztek pokarmowych i ułatwia ich przesuwanie się w jelicie. Ponadto lekko drażni jego ścianki, pobudzając ruchy robaczkowe. Zjadaj codziennie łyżkę zmielonych nasion lnu. Pamiętaj tylko, żeby koniecznie popić ją szklanką wody.
WYBIERZ SIĘ DO LEKARZA, JEŚLI...
- masz biegunki na przemian z zaparciami
- w stolcu pojawiła się krew
- zaparcia są uporczwe, ciągle nawracają, a lecznie na własną rękę nie daje efektu
- podejrzewasz, że problem ten ma zwiazek z zażywanymi lekami.