Jedzenie które leczy
Żywność nie tylko zaspokaja głód. Może także chronić przed chorobami i je pokonywać. Pod warunkiem jednak, że sięgasz po ten "lek" regularnie.
- Naj
Czy nie jest zwykle tak, że naprawdę starannie komponujesz jadłospis dopiero wtedy, gdy się odchudzasz? Warto to zmienić i zacząć przywiązywać większą wagę do tego, co znajduje się na talerzu, bo żywność to naturalny lek. Kryją się w niej bowiem nie tylko witaminy i minerały, bez których organizm nie potrafi funkcjonować. Także substancje mniej znane, a mające ogromny wpływ na zdrowie. Znajdują się w powszechnie dostępnych produktach spożywczych. Chodzi tylko o to, by sięgać po nie systematycznie. Wtedy zapewnią ci zdrowie i dobre samopoczucie.
Pomidory chronią przed rakiem
Są jednym z nielicznych warzyw zawierających dużą ilość lipokenu, silnego przeciwutleniacza. Zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób serca i raka, zwłaszcza szyjki macicy, piersi, pęcherza moczowego. Wystarczy, że zjesz jeden pomidor dziennie, by zapewnić sobie poziom lipokenu, który będzie działał ochronnie. Jego dobrym źródłem jest także sok pomidorowy. Warto pamiętać, że najwięcej lipokenu przyswajasz, jeśli pomidor jest przetworzony, np. uduszony. Substancja ta znajduje się także w arbuzie i papryce oraz w grejpfrutach.
Jagody wyostrzają wzrok
Zawierają antocyjany, barwniki nadające roślinom czerwony, fioletowy lub niebieskawy kolor. Mają one wpływ na elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, szczególnie w oczach. Ponadto działają przeciwzapalnie i poprawiają ostrość widzenia. Korzystnie wpływają również na mózg, serce i układ odpornościowy. Antocyjany znajdują się również w malinach, wiśniach, czerwonych winogronach, bakłażanach, czerwonej kapuście.
Jabłka ułatwiają trawienie
Bogate są w pektyny, rozpuszczalny błonnik, który znakomicie reguluje pracę jelit. Jabłka to naturalny lek ułatwiający trawienie i przeciwdziałający zaparciom. Pektyny mają jednak też inne właściwości - obniżają cholesterol, co zmniejsza ryzyko mażdżycy i zawału serca, a także pomagają utrzymać w normie cukier we krwi.
Tłuste ryby służą sercu
Dietetycy nie namawiają do jedzenia tłustych potraw. Wyjątek stanowią ryby. One wręcz nie powinny być chude! Zalecane są tłuste (śledź, łosoś, makrela, tuńczyk), bo zawierają najwięcej kwasów omega-3, niezwykle cennych dla zdrowia. Zmniejszają one krzepliwość krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegają wielu chorobom, m.in. zawałowi serca i udarowi mózgu, nadciśnieniu. Kwasy omega-3 znajdziesz także w orzechach, nasionach i warzywach liściastych (np. w sałacie).
Czosnek poskramia bakterie
Kryje w sobie ponad 200 substancji korzystnie wpływających na zdrowie. Najważniejszą z nich jest allicyna - ma ona działanie zbliżone do antybiotyku, który skutecznie zwalcza bakterie. Dlatego czosnek polecany jest m.in. przy zapaleniu gardła, migdałków, przeziębieniach.
Oliwa zapobiega miażdżycy
Nie tylko oliwa z oliwek, ale i inne tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy) dodawane do sałatek mają korzystny wpływ na zdrowie. Bogate są w kwasy omega-6, które zmniejszają poziom złego cholesterolu (LDL), a także rozbijają cząsteczki "złych" tłuszczów odkładających się w postaci złogów w tętnicach. Ponadto (dotyczy to i kwasów omega-3) wzmacniają odporność.
Winogrona rozrzedzają krew
Zapobiegają w ten sposób powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Właściwość tę posiadają czerwone winogrona. Owoce te pomagają także pokonać infekcje i opóźniają starzenie się komórek. W ich skórce kryją się bowiem przeciwutleniacze i działająca przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie kwertecyna.
Mały remanent w twojej spiżarce i lodówce
Powinny zawsze w nich być:
- produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, razowy makaron, ciemne pieczywo) - zapobiegają chorobom przewodu pokarmowego
- jogurt, kefir, mleko, sery - są źródłem wapnia, który zapobiega osteoporozie
- drób, chuda wołowina - zawierają potrzebne do budowy nowych komórek białko i łatwo- przyswajalne żelazo (tzw. hemowe), które chroni przed anemią
- owoce, warzywa - dostarczają wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych
Tego może zabraknąć:
- białe pieczywo, biały ryż, pszenny makaron - w porównaniu z produktami pełnoziarnistymi mają mało błonnika i witamin z grupy B
- cukier - ma dużo kalorii i nie zawiera substancji niezbędnych organizmowi
- wieprzowina, tłusty drób (kaczki, gęsi) - są tuczące i ciężkostrawne
- smalec - bomba kaloryczna i zero korzyści dla zdrowia
1 z 6
tluste_ryby
2 z 6
czosnek
3 z 6
oliwa
4 z 6
jablka
5 z 6
winogrona
6 z 6
pomidory