Jedz warzywa strączkowe!
Warzywa strączkowe obniżają poziom złego cholesterolu, włącz je do swojej codziennej diety!

Fasola, groch, soczewica czy ciecierzyca maja niewiarygodne właściwości dla naszego zdrowia. Już jedna porcja jedzona codziennie obniża poziom cholesterolu o 5% złego cholesterolu, a co za tym idzie skutecznie chroni nas przed chorobami serca i układu krążenia.
Jedna porcja to około 3/4 szklanki suchych warzyw strączkowych. Oprócz zbawiennego wpływu na cholesterol mają one tez szereg innych plusów. Posiadają niski indeks glikemiczny i zdolność do usuwania z organizmu złych tłuszczy trans. Są tez bardzo bogatym źródłem białka – polecane szczególnie wegetarianom. Dodatkowo mają w sobie żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A, C, magnez, wapń i potas.
Warzywa te to nie tylko idealny dodatek, ale tez podstawa diety w wielu krajach. Są one tanie, zdrowe i smaczne.