Jedz kolorowo!
Naukowcy podzielili owoce i warzywa na 5 grup kolorystycznych. Każda z nich ma inne właściwości zdrowotne, dlatego tak trzeba komponować jadłospis, żeby nie pominąć żadnej grupy.
- Naj
Biała: np. cebula, por, czosnek, chrzan, kalarepa – ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe, wzmacnia odporność.
Czarna: np. bakłażan, aronia, jagody, czarna porzeczka, fi gi – podnosi ilość dobrego cholesterolu, ułatwia uczenie się.
Czerwona: np. pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, arbuzy, czerwone buraki – korzystnie wpływa na pracę serca i trawienie, chroni przed starzeniem i nowotworami.
Żółto-pomarańczowa: np. pomarańcze, banany, morele, marchew, cytryny – reguluje gospodarkę wodną, korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed nowotworami.
Zielona: np. szpinak, sałata, brukselka, kiwi, brokuły – oczyszcza z toksyn, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni wzrok.