Jedz bakterie!
Wcale nie namawiamy cię do złego. Niektóre bakterie warto jeść. Bronią cię, ułatwiają trawienie, obniżają cholesterol.
- Naj
Pewnie nieraz padłabyś ofiarą różnych chorób, gdyby nie dobre bakterie. Żyją m.in. w przewodzie pokarmowym (podobno te bytujące w jelitach ważą ok. 1 kg). Większość z nich (ok. 99%) to bakterie kwasu mlekowego, należące do gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium.
Mieszkańcy jelit
Wraz z pożywieniem trafia do układu pokarmowego mnóstwo bakterii chorobotwórczych. Większość nie jest zdolna oprzeć się niszczycielskiej mocy kwasu solnego w żołądku. Te jednak, które przetrwają podróż przez kwaśny ocean, też nie są bezpieczne. Gdy trafią do jelit, spotykają się z bakteriami kwasu mlekowego - te dobrze znoszą wędrówkę przez żołądek (przy okazji redukują nawet ilość Helicobacter pylori, odpornej na działanie soków żołądkowych).
Strażnicy zdrowia
Zalety bakterii kwasu mlekowego trudno przecenić.
- Chronią przed inwazją drobnoustrojów chorobotwórczych Pokrywają ściany jelit tak grubą warstwą, że intruzom brak pożywienia i miejsca do osiedlenia.
- Wzmacniają odporność Dotyczy ona nie tylko układu pokarmowego, ale całego organizmu. Dobre bakterie pobudzają bowiem układ odpornościowy do pracy, trzymają go w nieustannej gotowości.
- Usprawniają pracę przewodu pokarmowego Działają podobnie jak błonnik, tzn. wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i zmniejszają poziom cholesterolu.
- Chronią zdrowie intymne Znajdują się również w pochwie. Dzięki temu ma ona odczyn mocno kwaśny (pH 3,8?4,2), zabójczy dla większości mikrobów.
Dieta probiotyczna
Na co dzień racz się takimi produktami z probiotykami jak napoje mleczne (np. Actimel), jogurty (np. Activia). Znakomitym źródłem przyjaznych bakterii są także kiszonki (kwaszona kapusta, ogórki). Jeśli chcesz, by szybko rosły i rozmnażały się, dostarcz im odpowiedniego pożywienia, czyli prebiotyków. To nieulegający strawieniu błonnik i niektóre cukry. Znajdują się głównie w owocach i warzywach.
"Ślepy" antybiotyk
Antybiotyki oddają nam nieocenione usługi w leczeniu wielu chorób. Ale ich stosowanie przypomina strzelanie z karabinu maszynowego do terrorystów kryjących się w tłumie. Giną winni i niewinni. Leki te, niszcząc drobnoustroje chorobotwórcze, zabijają też pożyteczne bakterie. Tracisz więc naturalną ochronę. Z tego powodu po kuracji antybiotykami spada odporność. Szybciej łapiesz różne infekcje. Sięgaj więc w trakcie kuracji antybiotykami i po jej zakończeniu po preapraty z probiotykami, np. Trilac, Lakcid, ProBacti4 Enteric. Leki te, odbudowując florę bakteryjną jelit, wzmacniają odporność i regulują trawienie. Trilac dodatkowo zawiera szczep bakterii, które działają jak naturalny antybiotyk. W przypadku infekcji intymnych również sprawdzają się preparaty z probiotykami, np. kapsułki doustne LaciBios.