Jakich połączeń pokarmów unikać?
Czy wiesz, że nie powinno się łączyć czerwonego wina z czerwonym mięsem? A czy herbata z cytryną to zdrowy duet? Dowiesz się więcej czytając ten artykuł.
![pomidor_02 pomidor_02](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-ca21db4.jpeg?quality=90&resize=500,334)
- Naj
OGÓREK I POMIDOR
W duecie tracą witaminę C.
Ogórki (oraz cukinie i kabaczki) zawierają enzym askorbinowy, który ją utlenia. Łyżeczka ich soku potrafi zniszczyć całą witaminę C, jaką zawierają 3 litry soku pomidorowego! Lepiej więc tych smakowitych warzyw nie łączyć z pomidorami, a także z papryką czy natką pitetruszki.
ZIEMNIAKI Z MASŁEM
Strasznie tuczą!
Choć 2 duże kartofle plus łyżeczka masła to raptem 160 kalorii, zjedzone razem zmieniają się w prawdziwą bombę kaloryczną – przyczyną jest wysoki indeks glikemiczny warzyw.
HERBATA I CYTRYNA
razem są... szkodliwe. W herbacie znajduje się glin, który może przyczyniać się do zmian w mózgu. W samym napoju ma on formę nieprzyswajalną przez organizm, ale gdy dodamy sok cytrynowy, glin zmienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu.
BOTWINKA (SZCZAW, RABARBAR) ORAZ KEFIR (JOGURT, KWAŚNE MLEKO)
powodują powstawanie kamieni w nerkach. Szczawiany z liści i łodyg w reakcji z wapniem z produktów mlecznych tworzą szczawiany wapnia, które mogą odkładać się w nerkach, powodując rozwój kamicy.
CZERWONE MIĘSO I CZERWONE WINO
garbniki zawarte w alkoholu ograniczają wchłanianie cennego żelaza, w które obfituje mięso.