Jaka ilość wina jest zdrowa?
Wino, szczególnie czerwone świetnie wpływa na nasz organizm. Jaka jego ilość jest jednak wskazana? Czy trzy lampki to jeszcze dawka lecznicza, czy już szkodliwa?

Czerwone wino jest zdrowe dla naszego organizmu bo zawiera przeciwutleniacze – flawonoidy, które redukują poziom złego cholesterolu i podnoszą ilość dobrego. Działanie takie przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób serca. Czerwone wino zawiera też resweratrol (związek chemiczny pochodzący z winogron), który działa przeciwzakrzepowo. Picie codziennie minimum jednej lampki wina obniża ryzyko zawału serca aż o 60%! Dodatkowo czerwone wino chroni przed nowotworami trzustki i nerek oraz (pite w umiarkowanych ilościach) zapobiega marskości wątroby.
Wszyscy znamy jednak to minimum – jedna lampka, co jednak z maksimum. W jakiej ilości czerwone wino przestaje być lekarstwem, a zaczyna szkodzić? Okazuje się, że optymalna ilość dla kobiety to maksymalnie 3 lampki czyli 3 porcje alkoholu (jedna porcja to 10 g czystego alkoholu etylowego i mieści się ona w 175 ml wina czyli w standardowym kieliszku do wina). Przekraczanie tej dawki nie jest już w żadnym stopniu lecznicze i działa zupełnie odwrotnie. Wina, nawet w małych ilościach nie powinny jednak pić kobiety w ciąży oraz osoby zażywające lekarstwa.