Jak zapobiegać osteoporozie?
Ta groźna choroba kości częściej atakuje kobiety, szczególnie po menopauzie. Zobacz jak jej zapobiegać.

Osteoporoza jest chorobą kości, powoduje postępujący ubytek masy kostnej co doprowadza do osłabienia struktury przestrzennej kości. W wyniku tego kości stają się kruche i z łatwością się łamią.
Choroba ta potrafi rozwijać się bezobjawowo nawet kilkanaście lat. Nie odczuwamy w żaden sposób zmniejszenia gęstości naszych kości i możemy nie zdawać sobie sprawy z zagrożenia. Po 35 roku życia nasz organizm nie buduje nie wzmacnia już naturalnie kości i następuje powolne ich osłabienie.
Ważnym elementem zapobiegania osteoporozie jest odpowiednia dieta. Powinna być ona bogata w wapń oraz witaminę D. Włącz do swojej diety mleko, jogurt naturalny i twaróg oraz ser żółty. Dobrym źródłem wapnia są też sardynki z puszki (zarówno te w oleju jak i w pomidorach) oraz warzywa zielone i strączkowe. Regularnie spożywaj więc szpinak, natkę pietruszki, brokuły czy fasole, soję, soczewicę.
Nie jedz dużych ilości razowego pieczywa, zawiera ono fityniany, które zmniejszają przyswajanie wapnia. Podobnie działa też fosfor obecny w wędlinach i mięsie. Przyswajane magnezu zmniejsza też jedzenie fast foodów oraz dużych ilości soli. Unikaj też alkoholi, kawy i mocnej herbaty w dużych ilościach, napojów gazowanych i energetyzujących.