Reklama

Ania Lewandowska przepis na antywirusową jaglankę na odporność

Wytrzymałość naturalnej bariery ochronnej organizmu w dużej mierze zależy od naszych wyborów żywieniowych, mówi trenerka, mama i żona jednego z najlepszych piłkarzy na świecie, Anna Lewandowska. Od długiego czasu gwiazda dzieli się z fanami za pośrednictwem Instagrama przepisami na przekąski, śniadania i inne zdrowe posiłki. Nie wspominając o tym, że jej marka oferuje klientom eko smoothie czy wzmacniające batoniki.

Reklama

Tym razem Lewandowska postanowiła zamieścić w mediach społecznościowych przepis na jaglankę, która wzmacnia odporność, zwłaszcza w czasach epidemii. W jaki sposób dostarczamy dla ciała niezbędnych uodparniających witamin i minerałów? Czy w naszych śniadaniach, obiadach są niezbędne probiotyki? Trenerka, jako ekspertka żywieniowa, doskonale wie, jakie składniki powinny się w każdym z posiłków zawrzeć.

Przepisy Ani Lewandowskiej na kwarantannę

W zasadzie w poście na Instagramie przygotowała zestaw przepisów na posiłki na cały dzień w czasie ilzolacji.

Antywirusowa jaglanka

  • 60 gramów kaszy jaglanej;
  • miód do smaku;
  • łyżeczka siemienia lnianego;
  • szczypta cynamonu;
  • łyżeczka kurkumy;
  • szczypta kardamonu;
  • dojrzała gruszka;
  • garść blanszowanych migdałów.

Przygotowanie: jaglankę gotuj na wodzie, w momencie wrzenia wody dodaj masło i dokładnie zamieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy ponownie mieszając. Gruszkę pokrój w plastry i podgrilluj na patelni, posmarowanej wcześniej tłuszczem.

Sałatka owocowa z migdałami i imbirem

  • jedno jabłko;
  • 3/4 gruszki;
  • 3/4 łyżki migdałów;
  • plaster świeżego imbiru;
  • łyżeczka szpinaku w proszku do szejków.

Przygotowanie: Wymieszaj pokrojone owoce ze startym imbirem i posiekanymi migdałami. Posyp całość sproszkowanym szpinakiem.

Dorsz na warzywach z pieczonymi ziemniakami

  • świeży filet z dorsza;
  • plasterek cytryny;
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego;
  • 1/4 papryki żółtej i 1/4 papryki czerwonej;
  • pół cebuli;
  • 1/3 pora;
  • marchewka;
  • łyżeczka klarowanego masła;
  • dwa ziemniaki;
  • szczypta suszonego majeranku i tymianku;
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy;
  • pół łyżeczki klarowanego masła.
Reklama

Przygotowanie: przełóż rybę do żaroodpornego naczynia. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, posyp solą i pieprzem. Papryki i cebulę pokrój w kostkę, a pora i marchew w plastry. Wymieszaj warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tłuszczem. Obłóż rybę warzywami. Piecz w naczyniu w 180 stopniach przez około 20 minut. Ziemniaki pokrój w kostkę i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w tej samej temperaturze, co rybę przez około 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama