Indyk czy kurczak?
Mięso drobiowe jest zdrowe i chude. Kiedy mamy wybór między kurczakiem, a indykiem co lepiej wybrać?
![shutterstock_62371693s shutterstock_62371693s](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-20c4e25.jpeg?quality=90&resize=610,407)
- kobieta.pl
Najpopularniejszym i najbardziej dostępnym mięsem jest kurczak. Możemy go kupić w większości sklepów, nie jest drogi,a w dodatku chudy. Warto jednak zastąpić go mięsem z indyka z wielu powodów. Najważniejszym jest ten, że indyk nie uczula. Podobnie jak mięso z królika indyk nie alergizuje dlatego to właśnie mięso indycze warto wprowadzać do diety małych dzieci.
Zarówno mięso z indyka jak i kurczaka ma podobną zawartość białka i kaloryczność. Niestety kurczak hodowany na mięso żyje tylko 6 tygodni, żeby urósł w tak szybkim czasie potrzebuje więc wielu sztucznych wspomagaczy. Indyk rośnie za to 24 tygodnie i hodowany jest w lepszych warunkach. Ptaki te nie mogą żyć w ciasnych klatkach jak kurczaki, dostają tez mniej hormonów.
Mięso drobiowe powinniśmy jeść ok. 3 razy w tygodniu, czerwone 3-4 razy w miesiącu a w pozostałe dni postawić na najzdrowsze ryby.
Staraj się kupować mięso ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z hodowli ekologicznych.