Ile jest soku w soku?
Sok, nektar, napój – te nazwy często stosuje się zamiennie. A w rzeczywistości oznaczają co innego.
- Naj
Kupując, czytaj etykiety, gdyż producenci nie zawsze są wobec nas do końca uczciwi. A powinni stosować się do wymogów Unii Europejskiej, która bardzo dokładnie ustala, co można nazwać sokiem, co nektarem, a co jest tylko napojem.
SOK –
w całości pochodzi z owoców lub warzyw. Przygotowuje się go, wyciskając owoce lub mieszając zagęszczony sok z wodą. Nie powinno się go dosładzać, zawiera fruktozę, czyli naturalny cukier występujący w owocach. Soki nie mają żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani substancji aromatyzujących.
NEKTAR –
powinien zawierać przynajmniej 25% owoców lub warzyw. Jest dosładzany, ale nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników czy aromatów. Czasem jest wzbogacany witaminą C lub kwasem cytrynowym.
NAPÓJ –
zawiera przynajmniej 12% zagęszczonego soku z owoców lub warzyw. Dosładzany jest cukrem, dodaje się też do niego kwas jabłkowy lub cytrynowy, sztuczne barwniki i aromaty. Czasem wzbogaca się go witaminami lub kwasem foliowym.