Herbaty z owocową nutą
W chłodne jesienne dni rośnie apetyt na gorącą herbatę, bo rozgrzewa. Zamiast po czarną, sięgnij jednak po owocową. Pełna jest witamin.

Suszone kawałeczki owoców niejednokrotnie dodaje się do czarnej, zielonej lub ziołowej herbaty, żeby wzbogacić ich smak i aromat. Jednak owoce jednej lub kilku roślin mogą być jedynymi składnikami herbatek. Warto je popijać, ponieważ kryją się w nich nie tylko witaminy, ale i minerały oraz różne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Owocowy napar dzięki temu może pomóc pokonać przeziębienie, wzmocnić odporność, czy powstrzymać biegunkę. Najczęstszymi jego składnikami są:
- MALINY – rozgrzewają, działają napotnie, pomagają więc uporać się z przeziębieniem.
- POZIOMKI – wzmacniają organizm, oczyszczają krew, regulują przemianę materii.
- DZIKA RÓŻA – zwiększa odporność na infekcje, pomaga zwalczyć choroby zakaźne.
- CZARNE PORZECZKI – działają moczopędnie, przeciwzapalnie i hamują biegunkę.
- BEZ CZARNY – działa odtruwająco i przeciwbólowo, np. uśmierza bóle głowy, nawet migrenowe.
Niekiedy tworzy się specjalne kompozycje suszonych owoców z dodatkiem ziół. Mają one określone działanie. Na przykład mieszanka owocu dzikiej róży, kwiatów bzu czarnego i liści jeżyn wskazana jest przy przeziębieniu. Napar z jabłkami, malinami, dziką różą, melisą oraz miętą nie tylko cieszy podniebienie, ale i rozgrzewa, koi nerwy oraz poprawia nastrój.