Herbaty z owocową nutą
W chłodne jesienne dni rośnie apetyt na gorącą herbatę, bo rozgrzewa. Zamiast po czarną, sięgnij jednak po owocową. Pełna jest witamin.
- Naj
Suszone kawałeczki owoców niejednokrotnie dodaje się do czarnej, zielonej lub ziołowej herbaty, żeby wzbogacić ich smak i aromat. Jednak owoce jednej lub kilku roślin mogą być jedynymi składnikami herbatek. Warto je popijać, ponieważ kryją się w nich nie tylko witaminy, ale i minerały oraz różne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Owocowy napar dzięki temu może pomóc pokonać przeziębienie, wzmocnić odporność, czy powstrzymać biegunkę. Najczęstszymi jego składnikami są:
- MALINY – rozgrzewają, działają napotnie, pomagają więc uporać się z przeziębieniem.
- POZIOMKI – wzmacniają organizm, oczyszczają krew, regulują przemianę materii.
- DZIKA RÓŻA – zwiększa odporność na infekcje, pomaga zwalczyć choroby zakaźne.
- CZARNE PORZECZKI – działają moczopędnie, przeciwzapalnie i hamują biegunkę.
- BEZ CZARNY – działa odtruwająco i przeciwbólowo, np. uśmierza bóle głowy, nawet migrenowe.
Niekiedy tworzy się specjalne kompozycje suszonych owoców z dodatkiem ziół. Mają one określone działanie. Na przykład mieszanka owocu dzikiej róży, kwiatów bzu czarnego i liści jeżyn wskazana jest przy przeziębieniu. Napar z jabłkami, malinami, dziką różą, melisą oraz miętą nie tylko cieszy podniebienie, ale i rozgrzewa, koi nerwy oraz poprawia nastrój.