Dobroczynne ziemniaki
To najbardziej pospolite warzywo długo miało niezasłużoną opinię produktu tuczącego i jako pozbawiony wartości "zapychacz" było bezlitośnie eliminowane z jadłospisów osób dbających o linię.
- Moje Gotowanie
Tymczasem ziemniaki nie tylko są nietuczące (ugotowane mają mniej kalorii niż taka sama ilość ryżu i większości kasz - należy tylko pamiętać, by nie łączyć ich z tłustymi sosami i mięsiwami), ale mają ponadto wiele dietetycznych zalet.
O ich wysokiej wartości odżywczej decydują węglowodany i białko. To zawarte w bulwach ziemniaka jest pośród białek roślinnych jednym z najlepiej przyswajalnych. Dzięki sporej zawartości składników mineralnych ziemniaki przyczyniają się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Są również bogatym źródłem witamin z grupy B, PP, mają także sporo witaminy C (300 g ziemniaków w 40% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Zawierają też m.in. sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk.
Ostatnie badania naukowe wykazały ponadto, że dieta obfitująca w ziemniaki działa korzystnie na... poprawę pamięci. Po zjedzeniu porcji ziemniaków zawarta w nich glukoza jest szybko wchłaniana przez organizm i już po 15 minutach następuje wzmocnienie funkcji pamięci.
Ziemniaki mają w 100 g:
- więcej potasu niż pomidory
- więcej magnezu niż wątróbki drobiowe
- mniej kalorii niż ryż
- mniej kalorii niż kasze gryczana i jęczmienna