Dlaczego antyoksydanty są ważne dla zdrowia?
Są pierwszą linią obrony układu odpornościowego, zabezpieczają nas przed negatywnym wpływem wolnych rodników (odpowiedzialnych za większość chorób), osłaniają układ krążenia- mówi Damian Janosz, specjalista w dziedzinie suplementacji
- Damian Janosz, glamour
Badania prowadzone w USA pokazały, że po dwóch latach przyjmowania naturalnych przeciwutleniaczy (polecam Flavon) zatrzymuje się nawet najbardziej zaawansowana miażdżyca! Podobną skutecznością wykazują się w walce z niektórymi nowotworami wykrytymi we wczesnym stadium (szczególnie nowotworem prostaty). A najmocniejsza na świecie substancje antyrakowa, czyli kwas elagowy, zawiera granat.
Antyoksydanty w największej ilości znajdują się w owocach i warzywach o intensywnej barwie, smaku i zapachu, jak jagoda acai, acerola, ciemne winogrona, borówki, żurawina, owoce jagodowe. Uwaga! Tracą swą moc w czasie obróbki termicznej.