Czy czerwone wino chroni serce?
Czy picie wina dobrze wpływa na serce i może uchronić przed zawałem? Które wino wybrać? Dowiedz się!
- lek. med. Anna Jaworska, Naj
Uważa się, że kieliszek wina dziennie w przypadku kobiety, dwa zaś, jeśli chodzi o mężczyznę (nie więcej!), mają korzystny wpływ na serce. Alkohol pity w małych ilościach podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL i łagodzi negatywny wpływ na naczynia krwionośne „złego” cholesterolu LDL. Badania przeprowadzone przez duńskich naukowców wykazały, że właściwości takie ma czerwone wytrawne wino, a nie np. piwo lub wódka (inne badania tego tak jednoznacznie nie potwierdziły, dlatego kwestia wciąż jest rozpatrywana). Ostatnie włoskie badania zdają się potwierdzać, że wspomniane ilości czerwonego wina mają nawet bardziej korzystny wpływ na serce niż dieta obfitująca w tłuste ryby, które podnoszą poziom zbawiennych dla serca kwasów omega-3. Ale to tylko jedna strona medalu. Nie wolno bowiem zapominać, że alkohol pity nawet w małych ilościach, może prowadzić do uzależnienia, uszkodzenia wątroby. Francuzi, którzy są smakoszami wina, rzeczywiście rzadziej zapadają na choroby serca, ale za to częściej cierpią z powodu schorzeń wątroby. Poza tym łatwo przekroczyć granicę 1–2 lampek wina. Tymczasem alkohol pity w większych ilościach może podwyższać ciśnienie tętnicze krwi i stężenie trójglicerydów oraz prowadzić do rozwoju nowotworów.
Picie lampki wytrawnego wina nie zastąpi zdrowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zadbać o aktywność fizyczną i przestrzegać diety ubogiej w tłuszcze zwierzęce i słodycze.