Co powinniśmy jeść codziennie?
Są takie produkty, które śmiało mogą znaleźć się w naszym codziennym menu. Ich właściwości są wręcz zbawienne dla naszego organizmu.
![shutterstock_128232488 shutterstock_128232488](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/58/2024/09/unnamed-file-06d79c0-1.jpeg?quality=90&resize=610,407)
- kobieta.pl
Orzechy – tak łatwo dostępne szczególnie teraz jesienią orzechy zarówno włoskie jak i laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, chronią serce i układ krwionośny. Dzięki nim mamy także lepszy nastrój co jest przydatne o tej porze roku. Nie można jednak przesadzać z ich ilością bo zawierają także tłuszcze. Odpowiednia ilość to maksymalnie 7 szt orzechów włoskich i 10-15 laskowych.
Zielone warzywa – żadne inne nie zawierają tak dużych ilości witamin C, A i K oraz antyoksydantów. Ich jedzenie wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia. Warzywa o zabarwieniu zielonym zawierają przede wszystkim chlorofil przypominający hemoglobinę zawartą we krwi. Pomaga on pozbywać się toksyn z organizmu i zapobiega nowotworom, a także zwiększa krzepliwość krwi. Warto więc włączyć do swojej diety zielone koktajle.
Zielona herbata – rozpoczynanie dnia od filiżanki zielonej herbaty sprawi, że nie tylko będziesz mieć więcej energii, ale także zdrowsze serce. Dodatkowo ten życiodajny napar obniża poziom złego cholesterolu i zawiera antyoksydanty chroniące nasze komórki. Picie zielonej herbaty zwalnia więc procesy starzenia oraz przeciwdziała nowotworom, usprawnia myślenie i wspomaga odchudzanie.
Ryby morskie – to jedno z najzdrowszych źródeł zwierzęcego białka i kwasów omega 3. Wciąż jednak jemy ich za mało, a spożywanie ich skutecznie zmniejsza ryzyko nagłej śmierci z powodów problemów z sercem. Dodatkowo ryby są dietetyczne i działają antydepresyjnie.