Co chroni przed rakiem?
Większość nowotworów jest spowodowana złą dietą oraz nieprawidłowym stylem życia. Tłuste posiłki pełne chemicznych substancji zwiększają ryzyko zachorowania na raka kilkukrotnie. Zmieniając jednak swoją dietę możemy temu zapobiec.
- kobieta.pl
Najzdrowsze produkty to oczywiście te najmniej przetworzone. Należą do nich owoce i warzywa z upraw ekologicznych, ryby, chude mięso oraz produkty bogate w błonnik.
Do owoców mających szczególne działanie antynowotworowe należy granat. Zawiera on elagotaninę, substancję hamującą rozwój komórek rakowych. Jest to szczególnie pomocne przy przeciwdziałaniu raka piersi. Picie soku z granatu spowalnia też znacznie rozwój nowotworu prostaty.
Zielona herbata to napój który także powinien znaleźć się w naszym codziennym menu. Zawiera ona polifenole czyli związki chroniące przed działaniem wolnych rodników. Inna substancja to EGCG – dzięki niej pijąc zieloną herbatę zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka prostaty, jajnika czy jelita grubego.
Świetnym warzywem antynowotworowym jest czosnek. Ma on w sobie aż 30 substancji działających anty nowotworowo. Jedzenie codziennie surowego czosnku chroni nasze płuca zmniejszając ryzyko raka aż o 40%! Podobnie mocne, a być może nawet silniejsze działanie anty nowotworowe ma cebula. Zawarte w niej związki siarki chronią przed rakiem piersi, macicy, żołądka, prostaty czy nerek.