7 przepisów na pyszne desery przy Hashimoto: to mit, że nie można jeść słodyczy
Choroba Hashimoto sprawia, że często musimy rezygnować z rzeczy, które lubimy. Poznajcie przepisy na pyszne desery, które spokojnie możemy jeść przy Hashimoto.
- Izabela Wentz, autorka książki "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto"
Choroba Hashimoto: czy można jeść słodycze?
Kiedy to, co jemy, ma przywrócić nam zdrowie, znalezienie smakołyków przy chorobie Hashimoto, które spełniałyby nasze potrzeby dietetyczne, a jednocześnie były rozkoszą dla kubków smakowych, może być prawdziwym wyzwaniem. Kupowane w sklepach przekąski bezglutenowe czy paleo nie zawsze są bezpieczne, bo mogą zawierać orzechy, nieodpowiednie dla osób na diecie autoimmunologicznej.
Desery! Czasami po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, ale na wczesnym etapie leczenia Hashimoto wahania poziomu cukru we krwi mogą prowadzić do zaburzeń nastroju i gwałtownego spadku energii, a także obciążać nadnercza.
Efekty spożycia cukru można zrównoważyć, łącząc czekoladę z dobrymi tłuszczami i białkiem, jak na przykład w przedstawionym w galerii przepisie na pyszny pudding z awokado, który można podać ze świeżymi owocami jagodowymi lub posypany wiórkami ze świeżego kokosa.
W naszej galerii przedstawiamy kilka smacznych przepisów na desery przy chorobie Hashimoto, które pojawiły się w książce Izabeli Wentz "Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto".
1 z 7
Lody cytrynowo-bananowe
Przygotowanie wstępne: 5 minut
Dalsza obróbka: 4 godziny mrożenia
Porcje: 6
Składniki:
1 duży banan
1 szklanka mleka kokosowego
1 miarka proszku proteinowego Rootcology Paleo Protein
sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera
wysokoobrotowego i zmiksuj na gładko.
2. Wlej masę do foremek do lodów na patyku (albo do
tacek na lód z patyczkami) i włóż do zamrażarki co
najmniej na 4 godziny lub na całą noc.
3. Aby wyjąć lody z foremek, napełnij gorącą wodą pojemnik o wysokości takiej jak foremki i zamocz w nim foremki z lodami na 30 sekund. Lody powinny się
z nich łatwo wysunąć.
4. Zjedz od razu albo zawiń w woskowany papier i włóż do zamrażarki.
2 z 7
Muffiny paleo bananowo-migdałowe
Przygotowanie wstępne: 10 minut
Dalsza obróbka: 45–60 minut
Porcje: 12
Składniki:
1¼ szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ szklanki niesłodzonych duszonych
jabłek (zob. duszone jabłka s. 178)
2 jajka
3 dojrzałe banany, rozgniecione na papkę
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Wyłóż formę na 12 muffinów papierem do pieczenia lub papilotkami.
3. W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
4. W środku zrób wgłębienie i dodaj duszone jabłka, jajka i rozgniecionego banana. Zmieszaj składniki mokre z suchymi, aż się połączą.
5. Dodaj opcjonalne dodatki.
6. Wlej ciasto do 12 otworów w formie na muffiny.
7. Piecz 45–60 minut lub do momentu, kiedy wierzch muffinów lekko się zrumieni, a włożona do środka wykałaczka po wyjęciu będzie czysta. (Możesz też natłuścić keksówkę o wymiarach 13 × 23 cm olejem kokosowym i wlać do niej ciasto, a następnie piec godzinę lub do czasu, aż wierzch się zrumieni, a włożona w środek wykałaczka po wyjęciu będzie czysta).
3 z 7
Naleśniki z plantanów
Przygotowanie wstępne: 15 minut
Dalsza obróbka: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
3 dojrzałe plantany (miękkie i poczerniałe)
¼ szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka skrobi z tapioki
½ łyżki octu balsamicznego
¼ szklanki wody
½ łyżki soku z cytryny
1 jajko
bita śmietana kokosowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
2. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i odstaw na bok.
3. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko w blenderze wysokoobrotowym.
4. Na blachę wyłożoną papierem wylej ¼ –⅓ szklanki ciasta na każdy z naleśników. Otrzymasz od 4 do 6 naleśników, w zależności od wielkości plantanów.
5. Piecz przez 15 minut.
6. Podawaj same na gorąco albo na słodko z dodatkiem świeżych owoców jagodowych i bitej śmietany kokosowej (miksuj szklankę tłustego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej z łyżeczką wanilii i łyżeczką syropu klonowego w blenderze na wysokich obrotach przez 30 sekund, do uzyskania puszystej konsystencji).
4 z 7
Ciasto z dyni
Przygotowanie wstępne: 10 minut
Dalsza obróbka: 60–70 minut Porcje: 8
Składniki:
olej kokosowy 425 g purée dyniowego z puszki ½ szklanki miodu lub zmiksowanych daktyli 3 jajka 1¼ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy piernikowej AI (s. 125) ¼ łyżeczki soli morskiej lub różowej soli himalajskiej kokosowa bita śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm nasmaruj olejem kokosowym.
3. W dużej misce zmieszaj dynię z daktylami, jajkami, mlekiem kokosowym, przyprawą piernikową i solą, aż składniki dokładnie się połączą.
4. Wlej ciasto do przygotowanego naczynia.
5. Piecz godzinę. Sprawdź, czy środek się trzęsie. Jeśli tak, piecz jeszcze przez 10 minut i sprawdź ponownie.
6. Przed podaniem odstaw do całkowitego wystygnięcia.
7. Opcjonalnie: podawaj z kokosową bitą śmietaną (miksuj szklankę tłustego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej z łyżeczką wanilii i łyżeczką syropu klonowego w blenderze na wysokich obrotach przez 30 sekund, do uzyskania puszystej konsystencji).
5 z 7
Czekoladowy pudding z awokado
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
1½ szklanki mleka kokosowego
¼ szklanki proszku proteinowego Rootcology Paleo Protein
1 awokado
1 łyżka kakao w proszku
1 łyżka syropu klonowego do smaku (opcjonalnie, jeśli używasz proszku AI Paleo Protein)
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera wysokoobrotowego i zmiksuj na gładko.
2. Przed podaniem wstaw do lodówki.
6 z 7
Kokosowo-figowe kulki mocy
Przygotowanie wstępne: 20 minut
Dalsza obróbka: 30 minut chłodzenia
Porcje: 10
Składniki:
30 suszonych niesłodzonych tureckich fig
2 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
1⁄3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku
Przygotowanie:
1. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i odstaw na bok.
2. W malakserze lub blenderze zmiksuj figi, 1½ szklanki wiórków kokosowych, olej kokosowy, cynamon i sól na pastę.
3. Uformuj z tego ciasta kulki o średnicy 2,5 cm (około 1 łyżki masy na każdą kulkę), a następnie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.
4. Wstaw na 30 minut do lodówki i podawaj.
7 z 7
Truskawki ze śmietaną
Przygotowanie: 7 minut
Porcje: 2
Składniki:
1½ szklanki truskawek (170 g), w temperaturze pokojowej
1 szklanka jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego
1 miarka proszku proteinowego Rootcology Paleo Protein lub AI Paleo Protein
sok z ½ cytryny
do 2 łyżek syropu klonowego lub cukru
kokosowego do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce rozgnieć truskawki widelcem lub tłuczkiem
do ziemniaków.
2. Dodaj jogurt kokosowy (s. 163) lub mleko kokosowe i zamieszaj.
3. Wsyp proszek proteinowy i dobrze wymieszaj.
4. Dodaj sok z cytryny i opcjonalnie syrop klonowy lub
inny słodzik i ponownie wymieszaj.
5. Możesz też zmiksować wszystkie składniki w wysokoobrotowym blenderze na gładki mus.