Cholesterol w normie
Traktujemy go jak samo zło. Uważamy, że jest wielkim wrogiem, zwłaszcza naszego serca. Tymczasem nie musimy się go obawiać, pod warunkiem że jego ilość jest w normie.
- Jolanta Dyjecińska, Naj
Cholesterol konieczny jest do budowy błon komórkowych, syntezy niektórych hormonów (np. płciowych) i witaminy D, do produkcji żółci. Organizm więc sam go wytwarza i w 80% pokrywa swoje zapotrzebowanie na tę substancję. Zaledwie 20% cholesterolu pochodzi z pożywienia. I nie powinno być go więcej, bo wtedy szkodzi sercu i naczyniom krwionośnym.
[adsense]
Nie tylko całkowity jest ważny
Tak jak inne tłuszcze, cholesterol nie rozpuszcza się w wodzie, a zatem także we krwi. Dlatego żeby mógł dotrzeć z wątroby do komórek, potrzebuje środka transportu. Są nim specjalne białka, z którymi tworzy związki zwane lipoproteinami. Różnią się między sobą proporcją białek i cholesterolu. Lipoproteiny z dużą ilością cholesterolu to LDL, z małą – HDL. Te pierwsze to tzw. „zły” cholesterol, a drugie „dobry”. Każde z nich pełni inne funkcje. LDL transportuje cholesterol do komórek, a HDL zbiera jego nadmiar, także z naczyń krwionośnych, i transportuje do wątroby.
Zły w dół, dobry w górę
Powinniśmy zadbać o to, żeby przywrócić prawidłowe proporcje pomiędzy LDL a HDL. Wtedy nie będziemy musieli obawiać się o swoje zdrowie.
LDL w dół
- Zrezygnujmy z tłuszczów zwierzęcych, unikajmy tłustych mięs, wędlin, nabiału. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe mają największy wpływ na wzrost poziomu LDL.
- Jedzmy dużo warzyw i owoców. Produkty roślinne nie mają cholesterolu! Zadbajmy, aby w diecie było dużo błonnika. Ogranicza wchłanianie cholesterolu.
- Doceńmy sterole roślinne. Hamują wchłanianie cholesterolu. Bogate w sterole są orzechy, pestki słonecznika, migdały.
HDL w górę
- Jadajmy więcej ryb. Zawierają kwasy omega-3, podnoszące poziom dobroczynnego cholesterolu.
- Rzućmy palenie. Nikotyna uszkadza ścianki naczyń krwionośnych i obniża poziom HDL, co sprzyja miażdżycy.
- Pokochajmy aktywny wypoczynek.
- Unikajmy tłuszczów trans, obecnych np. w niektórych margarynach, ciastach. Podwyższają poziom LDL, a obniżają HDL.
JAKIE SĄ NORMY
Cholesterol całkowity – poniżej 200 mg/dl
LDL – poniżej 130 mg/dl
HDL – kobiety – powyżej 50 mg/dl
HDL – mężczyźni – powyżej 40 mg/dl