Aloes - cudowny lek
Ma wiele właściwości. Picie soku z aloesu zwiększa m.in. odporność i łagodzi trawienne dolegliwości.
- Naj
Niegdyś nazywano aloes "rośliną, która pomaga na wszystko" lub "rośliną pierwszej pomocy". Nie bez powodu. Posmarowane sokiem z aloesu rany, oparzenia, ukąszenia szybciej się goją, bo przyspiesza on regenerację tkanek i zmniejsza stan zapalny. Jednocześnie łagodzi ból i świąd. Natomiast picie soku pomaga odzyskać siły i łagodzi wiele wewnętrznych dolegliwości.
Co cennego w nim się kryje
Liście aloesu są źródłem dwóch produktów: mleczka aloesowego (alona), które ma właściwości przeczyszczające, i żelu aloesowego. To właśnie on ma tak korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera m.in. wszystkie witaminy z grupy B, witaminę C, beta-karoten, kwas foliowy, nienasyco-ne kwasy tłuszczowe. Jego składnikami są także przeciwutleniacze, substancje działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Listę tę można by znacznie wydłużyć, bo aloes zawiera blisko dwieście substancji leczniczych. Wszystkie razem stanowią niepowtarzalną kompozycję stworzoną przez naturę i bardzo korzystną dla zdrowia.
Moc soku z liści
Sok z aloesu znakomicie działa na układ trawienny. Zmniejsza np. nadkwasotę, zgagę, wzdęcia. Zapobiega też chorobie wrzodowej żołądka, bo neutralizuje drażniące działanie soków trawiennych, hamuje wydzielanie kwasu solnego, przywraca prawidłowe pH żołądka. Wspomaga też procesy trawienia białek oraz oczyszczania jelit. Aloesowy sok oddaje nieocenione usługi rekonwalescentom, osobom osłabionym, zmęczonym, wzmacnia bowiem odporność, pomaga zregenerować siły i dodaje energii. Zwiększa też ilość przeciwciał oraz limfocytów T, które niszczą drobnoustroje. A jak powinnaś go stosować? Możesz wypijać 50 ml (5 łyżek) soku dziennie, podzielonych na 2-3 porcje. Najlepiej jest wypić każdą z nich na godzinę przed posiłkiem. W przypadku problemów skórnych używaj soku z aloesu do okładów oraz nacierań.
Najlepsze produkty mają atest
Jeśli chcesz skorzystać z właściwości leczniczych aloesu, sięgnij po gotowy produkt - sok do picia. Masz wtedy pewność, że do jego produkcji wykorzystano najcenniejsze dla zdrowia gatunki aloesu: zwyczajny lub drzewiasty (w Polsce stosuje się przetwory głównie z tego drugiego). Taki sok jest czysty, pozbawiony składników przeczyszczających znajdujących się w skórce. Jednocześnie zachowuje wszystkie właściwości lecznicze, oczywiście pod warunkiem że jest właściwie wyprodukowany. Gwarancję tego stanowi znak IASC, certyfikat Międzynarodowej Rady ds. Aloesu. Szukaj więc produktów właśnie z takim znakiem.
Od miażdżycy do cukrzycy
Niezwykła roślina, jaką jest aloes, znajduje wiele zastosowań w lecznictwie.
- Ma działanie przeciwmiażdżycowe. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższa poziom dobrego (HDL).
- Łagodzi swędzenie oraz pieczenie skóry. Przynosi wielką ulgę np. przy ukąszeniach przez owady, oparzeniach słonecznych, przy problemach trawiennych i jest doskonały na ogólne wzmocnienie organizmu.
- Poprawia przemianę materii i działa odtruwająco.
- Reguluje pracę układu pokarmowego. Ułatwia trawienie i regularne wypróżnienia, zapobiega bolesnym skurczom jelit, biegunkom, wzdęciom.
- Regulując pracę układu odpornościowego, łagodzi objawy łuszczycy, egzemy, alergii (chorób o podłożu immunologicznym).
- Zwiększa przyswajanie witamin i minerałów, w tym witamin C i E.
- Wspomaga leczenie cukrzycy - obniża poziom cukru w organizmie.
Atuty rośliny
Aloes jest uniwersalny. Ma wielokierunkowe działanie oraz bardzo szerokie spektrum oddziaływania na organizm ludzki. Uważa się go za najbardziej powszechnie stosowaną roślinę leczniczą na świecie.