5 produktów, które wyrzucasz a mają korzyści dla twojego zdrowia
Większość z nas wyrzuca te rzeczy, a tymczasem możemy je wykorzystać z korzyścią dla naszego zdrowia.
Produkty, które wyrzucamy, a mają cudowny wpływ na nasze zdrowie
Dlaczego wyrzucamy produkty, które moglibyśmy wykorzystać w trosce o nasze zdrowie? Ponieważ zazwyczaj nie mamy świadomości ich dobroczynnego działania na nasze zdrowie. O jakich produktach mowa? O takich, które każda z nas ma w swojej kuchni, albo uzyskuje w wyniku przygotowywania codziennych potraw. Koniecznie zajrzyjcie do naszej galerii i zobaczcie 5 rzeczy, które będziecie mogli wykorzystać w trosce o wasze zdrowie.
1 z 4
Skórka z cytryny
Obierasz cytrynę i wyrzucasz skórkę do kosza? Od teraz przestań tak robić i wykorzystaj skórkę z cytryny do poprawy twojego zdrowia. Skórka z cytryny jest bogata w antyoksydanty, takie jak witamina C, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, hesperydyny, pektyny, które pomagają wyeliminować toksyny z organizmu, przez co ma również efekt odmładzający. Dodatkowo skórka z cytryny wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w przemianie materii, eliminuje nadmiar tłuszczu w skórze i ma właściwości przeciwnowotworowe. Pamietaj, żeby przed zastosowaniem skórki z cytryny dobrze ją umyć.
2 z 4
Skorupki jajek
Skorupki jajek są niezwykle cennym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza bogactwem wapnia, który wpływa na dobry stan naszych kości i zębów. Jeśli masz problemy z kośćmi i osteoporozą zamiast kupować tabletki, przygotuj sobie proszek ze skorupek z jajek. Jak przyrządzić preparat? Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu skorupki układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika na 8-10 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu mielimy w blenderze na miałki proszek, gotowy do bezpośredniego spożycia, np. jako dodatek do sałatek, jagurtów, koktajli.
3 z 4
Białe skórki z cytrusów
Jeśli obierasz cytrusy bardzo dokładnie pozbywając się białej skórki, zmień swoje przyzwyczajenia. To właśnie w białej skórce, zwanej albedo znajduje się mnóstwo kwasu askorbinowego i pektyn, które powodują usuwanie toksyn z organizmu, obniżają cholesterol i chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych.
4 z 4
Wywar z jarzyn na sałatkę
Gotujesz jarzyny na swoją ulubioną sałatkę jarzynową? Pamiętaj tylko, żeby nie wylewać wywaru. Wywar z jarzyn możemy ponownie wykorzystać do przygotowania zupy, albo galaretki, wystarczy tylko dodać trochę żelatyny.