Na zupy zwykle mamy ochotę zimą, jednak również latem sprawą się doskonale. Przygotujesz je szybko z sezonowych składników, a twój organizm ci za nie podziękuje. Są pożywne, sycące i pełnowartościowe, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić wysokokaloryczne posiłki. Oto najlepsze zupy dietetyczne.

1. Zupa dietetyczna z kapusty

Wybór zupy jako najlepszego dania na redukcji stał się tak popularny, że przez długi czas triumfy święciła dieta zupowa. Polegała ona na spożywaniu posiłków jedynie w formie płynnej i choć obecnie dietetycy niemal jednogłośnie mówią o jej szkodliwości, niewątpliwie należy docenić potencjał zup odchudzających. Jedna z tych popularniejszych jest kapuścianka, którą zdecydowanie warto wprowadzić do swojego jadłospisu. 

Składniki:

  • ½ dużej główki białej kapusty 
  • 1 kg pomidorów malinowych 
  • 2 cebule 
  • 200 g selera naciowego 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z kapusty zewnętrzne liście, wytnij głąb, a resztę poszatkuj. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. Seler, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
  2. Przełóż warzywa do dużego garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz i majeranek, a następnie zalej całość zimną wodą. Zagotuj.
  3. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 minut. W połowie tego czasu dodaj do niej koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Zupę możesz podawać z wegańską, wysokobiałkową kiełbaską - pokrojoną w kostkę i podsmażoną.

2. Zupa marchwianka dietetyczna

Zupy same w sobie nie są daniem, po którym możemy spodziewać się rewolucji żołądkowych. Jeśli jednak obawiasz się uczucia ciężkości, polecamy wypróbować prosty trik, który pozwoli ci przygotować zupę lekkostrawną. Do jego wykonania będzie potrzebny ci jedynie blender! Zmiksowanie składników na gładki krem sprawi, że potrawa stanie się delikatniejsza, nie podrażni i nie wywoła niepożądanego bólu brzucha.

Składniki:

Zobacz także:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1½ kg marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1½ l bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Imbir zetrzyj na tarce. 
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej roślinny. Podsmażaj na nim cebulkę przez kilka minut, a następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Po kilku minutach wrzuć starty imbir i podsmażaj jeszcze przez chwilę. 
  3. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj na mniejszym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodaj tahini i zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj ze świeżą pietruszką lub kolendrą oraz łyżką jogurtu naturalnego. 

3. Dietetyczna zupa kalafiorowa

Tradycyjne zupy, które możemy wspominać z dzieciństwa nierzadko były ciężkie i tłuste. Teraz, kiedy gotujemy samodzielnie, wcale nie muszą takie być! Przygotowanie ulubionych naleśników, czy obiadów w wersji fit jest prostsze niż ci się wydaje. Wystarczy posługiwać się w kuchni zdrowszymi zamiennikami i zrezygnować z dodawania zupełnie niepotrzebnych tłustych dodatków takich, jak wysokoprocentowa śmietana. W gruncie rzeczy z powodzeniem możecie zamiast niej sięgnąć po lekki jogurt.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1½ l bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • pęczek świeżego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion. Warto poświęcić mu dużo czasu, ponieważ to właśnie on stanowi bazę dla innych smaków. Jeśli chcesz przygotować zupę na szybko, wybierz gotowy pasteryzowany bulion w słoiczku. 
  2. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Podsmażaj warzywa na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kalafiora podziel na małe różyczki, dorzuć go do reszty warzyw. Podsmażaj kilka chwil, a następnie zalej gorącym bulionem. Zagotuj. 
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie zblenduj ją na jednolity krem.
  5. Podawaj ze świeżym koperkiem i grzankami. 

4. Zupa dietetyczna z soczewicy

Wśród przepisów wegańskich również znajdziecie wiele pysznych, pełnowartościowych zup. To najszybszy i najprostszy sposób na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co często stanowi problem dla osób dopiero raczkujących w temacie odchodzenia od mięsa i produktów odzwierzęcych. 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 750 ml bulionu 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulkę, następnie dodaj marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj kilka minut i dodaj ziemniaki.
  2. Wsyp do warzyw suchą soczewicę. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej gorącym bulionem. Zagotuj.
  3. Przypraw zupę papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidory w puszce i gotuj kolejne 15 minut.
  4. Podawaj ze świeżym koperkiem i łyżką jogurtu naturalnego. 

5. Dietetyczna zupa z kaszą

Składniki:

  • 1 cukinia 
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki koperku 
  • 2 łyżeczki oliwy 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki. Na oliwie podsmaż cebulę, marchew, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodaj cukinię i paprykę. Dopraw pieprzem i solą.
  2. Zalej warzywa bulionem i zagotuj. Dodaj natkę pietruszki i koperek. Wsyp ciecierzycę i suchą kaszę. Dopraw Gotuj zupę pod przykryciem przez około 30 minut. 

Zupy dietetyczne - z czym podawać?

Zupy dietetyczne możecie podawać tak, jak lubicie. My polecamy zwłaszcza z pestkami dyni (marchwianka i wszelkie kremy), świeżymi ziołami (zupy z kaszą) lub kawałkiem bezglutenowego chleba. 

SPRAWDŹ KONIECZNIE: