Buraki to nasze polskie warzywa, często niedoceniane, ale coraz bardziej popularne. Podaje się je głównie gotowane i tarte – jako dodatek do mięs, pod postacią czerwonego barszczu lub soku. Coraz chętniej jednak dodajemy te smakowite warzywa do innych dań np. sałatek.

Buraki to prawdziwe witaminowe bomby. Ich jedzenie przede wszystkim powoduje wzrost czerwonych ciałek we krwi, których niedobór jest odpowiedzialny za anemię, zawierają też kwas foliowy. Dodatkowo spożywanie buraków lub soku czy barszczu obniża ciśnienie krwi i oczyszcza ją. W burakach znajdziemy tez duże ilości witaminy C i B1 oraz wapno, magnez, potas i rzadkie składniki takie jak rubid i cez, które prawdopodobnie działają antynowotworowo.  Warzywo to ma też działanie dokwaszające, dlatego polecane jest osobom borykającym się ze zgagą. 

Buraki są szczególnie wskazane kobietom w ciąży (ze względu na zawartość kwasu foliowego) oraz dzieci i młodzieży. Ostrożnie jednak powinny do nich podejść osoby cierpiące na cukrzycę ponieważ ćwikłowa odmiana buraka ma aż 9,5 % cukru.