Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Wszystkie jej przepisy stają się hitami i zachęcają fanów znakomitej kuchni do ich odtworzenia. Wystarczy wspomnieć na przykład o jej naleśnikach i sekretnym składniku, dzięki któremu stają się puszyste i chrupiące. Do tego, oczywiście kultowe już pączki z różą, czy właśnie faworki, które wykonacie z przepisu Magdy zamieszczonego poniżej.

Faworki - skąd pochodzą, kto wymyślił?

Faworki, określane również jako chrust do Polski dotarły najprawdopodobniej z terenów Litwy. Kształtem przypominają kokardkę lub wstążkę i dlatego tak właśnie je określamy. Nazwa została zapożyczona z języka francuskiego, gdzie faveur oznacza właśnie cienką, jedwabną wstążkę lub tasiemkę.

Faworki - jak głosi miejska legenda - powstały przez przypadek. Początkujący cukiernik, smażąc pączki przypadkowo wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta na pączki.

Przepis na Tłusty Czwartek: faworki Magdy Gessler

Zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszne faworki, które z pewnością zachwycą waszych bliskich. Złocisty i chrupiący chrust jest niezwykle prosty w przygotowaniu, nie wymaga kupowania drogich składników ani brudzenia sterty naczyń. 

Oto przepis na pyszne karnawałowe faworki Magdy Gessler!

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka araku
  • 500 g smalcu do smażenia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Zobacz także:

  1. Smalec przełożyć do miski i ucierać mikserem do momentu utrzymania gładkiej, śmietanowej masy. Następnie wbijać do miski po jednym żółtku, a potem cukier i śmietanę.
  2. Dodać alkohol i mąkę, a potem dokładnie zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować gotowe ciasto. Wyciąć z niego paski o szerokości ok 3cm, następnie na środku każdego paska wykonać nacięcie. Przewlec przez nie jedną końcówkę faworka, aby nadać mu charakterystyczny kształt.
  4. W garnku rozgrzać smalec. Faworki smażyć na obu stronach, na średnim ogniu, aby ich nie przypalić.
  5. Gotowe faworki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, dzięki czemu odsączą się z nadmiaru tłuszczu.
  6. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii i gotowe!

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: