Ziołowy ogródek stworzysz niemal z dnia na dzień.
- Kup podrośnięte rośliny w supermarkecie, przesadź je do większych doniczek, by mogły się rozkrzewić, i regularnie podlewaj .
- Jeśli jednak chcesz mieć kontrolę nad uprawą od początku, przygotuj sadzonki sama. Najpierw zaopatrz się w nasiona, potem wysiej je do małych pojemników, odstaw w ciepłe miejsce i regularnie zraszaj ziemię. Gdy nasiona wzejdą, ręką przesadź je do większych doniczek.
- Zadbaj, by pojemniki miały dobry drenaż (np. z keramzytu), inaczej ziołom, które trzeba zawsze obficie podlewać, grozi zalanie.
- Regularnie przycinaj pędy, wtedy rośliny ładnie się rozrosną. Ziół jednorocznych (jak bazylia, cząber, majeranek) nie trzeba nawozić; wieloletnie (melisa, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek) wymagają zasilania – raz w miesiącu stosuj nawóz do ziół lub warzyw (np. humovit).