Soczewica jest rośliną strączkowa z rodziny bobowatych. Pochodzi z południa Europy i Azji, w Polsce hodowana jako roślina uprawna W starożytnym Rzymie czy Grecji była ona uważana za pokarm najuboższych i była podstawą ich kuchni. Do niedawna uprawiana w Polsce jako roślina pastewna, obecnie zaczyna być doceniana ze względu na duże wartości odżywcze. Zawiera ona witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, witaminę C oraz E. Jest też bardzo bogata w fosfor, potas  magnez, a dodatkowo możemy w niej znaleźć wapń, żelazo i cynk. Ze względu na dużą zawartość białka poleca jest szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej, bo jest dobrym zamiennikiem mięsa. Dzięki temu składnikowi sprawdzi się także u osób uprawiających sport i pracujących fizycznie. Jedzenie soczewicy poprawia stan skóry, włosów i paznokci (wit. E), wzmacnia też odporność i ma działanie detoksykacyjne.

W sklepach znajdziemy trzy rodzaje soczewicy: czerwoną, zieloną oraz brązową. Najbardziej miękka jest soczewica czerwona, nie wymaga ona namaczania przed. Średnio twarda jest za to soczewica zielona – można ją namoczyć przez ok. 0,5 godziny, natomiast soczewica brązowa wymaga namaczania przez około 50 minut. Dzięki swojej twardości nie rozpada się w czasie gotowania dlatego świetnie nadaje się do sałatek.