Czym jest SIBO? Poznaj mało znane schorzenie, które dotyka coraz więcej osób
Odczuwasz ciągłe zmęczenie, wzdęcia i gazy? Sprawdź czy cierpisz na SIBO. To schorzenie dotyka coraz więcej osób, a wciąż mało się o nim mówi. Czym się objawia i jak je leczyć? Oto wszystko, co musicie wiedzieć o SIBO.
W tym artykule:
- Co to jest SIBO?
- SIBO – objawy
- Diagnoza SIBO
- Jak leczyć SIBO?
- SIBO – dieta
- Wszystko o SIBO w jednym miejscu
Co to jest SIBO?
Tajemniczo brzmiące SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to zespół rozrostu bakteryjnego, czyli nadmiar flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Zwykle pojawia się u osób cierpiących na wrodzone zaburzenia jelit, pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi oraz z objawami refluksu. SIBO łączy się także z chorobami autoimmunologicznymi, a więc często występuje w parze z Hashimoto.
SIBO – objawy
Nadmiar bakterii w jelitach powoduje wiele uporczywych dolegliwości, takich jak:
- wzdęcia i gazy
- odbijanie
- biegunki i/lub zaparcia
- ciągłe zmęczenie
- zaburzenia masy ciała
- uczucie pełności
- zgaga
- bóle brzucha
- mdłości
Diagnoza SIBO
Pierwszym krokiem do zdiagnozowania SIBO jest wodorowy test oddechowy, podczas którego mierzony jest wodór w wydychanym powietrzu, wydzielany przez bakterie. Badanie polega na wypiciu roztworu glukozy, a następnie kilkukrotnym pomiarze jej poziomu w wydychanym powietrzu w kilkunastominutowych odstępach. Co ważne, nieprawidłowy wynik takiego testu może świadczyć nie tylko o SIBO, ale także o niewydolności trzustki lub celiakii.
Jak leczyć SIBO?
Po potwierdzeniu diagnozy, pacjent rozpoczyna antybiotykoterapię, którą powinien wspomagać też odpowiednią dietą. Najpopularniejsza dieta przy SIBO to low-FODMAP, zakładająca eliminację węglowodanów fermentowalnych. Wielu pacjentów wprowadza do diety także naturalne leczenie i pije zioła na sibo. Szczególnie pomocne są napary ze skrzypu, szałwii, melisy, tymianku, z dodatkiem cynamonu czy imbiru.
SIBO – dieta
Dieta przy SIBO bazuje na unikaniu produktów intensywnie fermentujących, które są pożywką dla bakterii mnożących się w jelitach. W trakcie diety wyklucza się między innymi jabłka, gruszki, cebulę, czosnek, strączki czy kiszonki. Pacjenci z SIBO często mają także nietolerancję laktozy i fruktozy. Należy jednak pamiętać, że taką dietę powinno się ją stosować pod kontrolą specjalisty i nie dłużej niż 4-8 tygodni, a po tym czasie stopniowo wprowadzać niektóre produkty.
Wszystko o SIBO w jednym miejscu
Dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się więcej o SIBO z pomocą przychodzi Kasia Dziurska i jej najnowsza książka. Po sukcesie „Moje życie z Hashimoto i SIBO”, Kasia postanowiła zgłębić temat mało znanej dolegliwości i poświęcić jej kolejną publikację. Tak powstało „SIBO. Jak z nim żyć, jak je leczyć?”, czyli kopalnia wiedzy dla wszystkich, którzy borykają się z tą przypadłością. Ta książka to nie tylko historia walki autorki z SIBO, ale także poradnik, zawierający wszystkie informacje o chorobie w pigułce- od jej zdiagnozowania, poprzez leczenie, aż po gotowy jadłospis z przepisów, ułożonych przez dietetyka. To zbiór wszystkich potrzebnych informacji w jednym miejscu, dla wszystkich, chcących zgłębić temat SIBO od A do Z. Książki szukajcie w księgarniach lub zamówcie tutaj.