Pyłek kwiatowy to pyłki roślin zebrane przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. To właśnie te pyłki pszczoły zbierają z kwiatów, formują w małe kuleczki i zanoszą do ula. Pyłek pozyskuje się przez instalacje mini blokady na wejściu do ula, która sprawia, że część pyłku się na niej osadza. Pyłek taki poddaje się suszeniu i bez jakichkolwiek procesów konserwacji trafia on do sklepów.

W pyłku pszczelim znajduje się ponad 200 różnych związków. Między 20, a 40% to białko, poza tym znajdziemy tam też wapń, żelazo, magnez, miedź, siarkę, cynk, chrom oraz witaminę C, witaminy z grupy B oraz fitohormony i enzymy. Warto dodać że zawartość białka w pyłku przewyższa np. jogurt naturalny, a ilość żelaza dorównuje wątróbce.

Jak spożywać pyłek pszczeli?

Można go zmielić i przechowywać długo w suchym miejscu. Warto jeść jedną łyżeczkę dziennie, można go dodawać do ciepłych (ale nie gorących) napojów. W stanach przeziębienia czy osłabienia dawkę można zwiększyć do 4-8 łyżeczek.