5 porcji = 5 radości Jesień to piękne czerwone liście zdobiące korony kasztanowców. To soczyście żółte liście dębu. To przyjemne długie wieczory, które możemy spędzać w gronie rodzinnym, na co zwykle latem nie mamy czasu. Kochamy lato, ale to jesień była inspiracją dla wielu poetów. Pisał o niej Tuwim, pisał Leśmian, Baudelaire. Wszyscy doceniali piękno i uroki tej pory roku. Zachłystywali się jej spokojem i smakiem kasztanów z placu Pigalle. Ale kasztany to nie jedyne smakołyki, jakie serwuje nam matka natura podczas tej pory roku. Jesień obfituje w różnorodne rarytasy, wystarczy tylko po nie sięgnąć, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem aż do wiosny. Myślisz, że to niemożliwe? Więcej optymizmu! Jedyne co należy zrobić to wzbogacić swoją dietę o 5 porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia, a jesienna chandra i przeziębienie cię nie dosięgnie. Pewnie wiesz, że na wirusy najlepszy jest czosnek i cebula, ale czy wiesz, że równie cenne właściwości mają też inne warzywa? Zainwestuj swój czas w  5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, a przybędzie ci 5 nowych powodów do radości i zdrowia. Jakich? Oto i one:  

1.      Wzmocnisz swój organizm i poprawisz odporność. Po wakacyjnych szaleństwach czujesz na pewno zmęczenie, a twoja aura ochronna jest osłabiona. Odbuduj ją na nowo i wzmocnij, pijąc orzeźwiające soki z cytrusów. Zawierają dużo witaminy C, która będzie broniła twój organizm przed zarazkami i jesiennym przeziębieniem.

2.      Zapewnisz sobie dłuższą młodość. Każdy o tym marzy, ale mało kto wie, że zawarta w pomarańczach czy grapefruitach rutyna i beta-karoten spowolniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych i zachowują w ten sposób naszą urodę na dłużej. Wyglądasz lepiej i czujesz się lepiej, a twoja skóra wygląda jak muśnięta letnim słońcem.

3.      Poprawisz koncentrację - swoją oraz dzieci. To bardzo ważne - tym bardziej, że jesienią zaczyna się rok szkolny. Chcesz, by twój maluch miał dużo energii i chęci do nauki? Przekonaj go do średniego jabłka na dobry początek dnia, a jeśli woli sok, to zapakuj mu go do szkolnego tornistra. Zapewnisz mu w ten sposób dobry nastrój na cały dzień. Wybieraj warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo, np. seler, pomidory, fasola szparagowa, brukselka, kukurydza czy brzoskwinie w postaci zarówno soków jak i przekąski.

4.      Optymizm będzie cię rozpierał. Gdy brakuje ci kolorów za oknem wprowadź je na swój talerz. Czerp inspiracje z każdej grupy kolorystycznej, które stworzyła dla nas matka natura. Przygotuj sobie tęczową sałatkę warzywną lub owocową. Skomponuj finezyjny wielosmakowy sok. – np. porzeczka i banan są kolorowym i smakowitym połączeniem. Pamiętaj, że codziennie warto sięgać po owoce i warzywa z każdej z 5 grup kolorystycznych: zielonej, czerwonej, żółto-pomarańczowej, czarnej i białej.

5.       Sokoli wzrok? Nic trudnego! Jedz dużo orzechów bogatych w potas i magnez, a cieszyć się będziesz wyśmienitym wzrokiem przez długie lata a i spadek formy cię nie dosięgnie. Wyróżniaj się świetną kondycją i nastrojem, gdy na dworze szaro i ponuro.  

Czy już czujesz się radośniej? A to dopiero początek twojej przygody z dobrym samopoczuciem. Jedz soczyste winogrona i cytrusy a zapomnisz o apatii wywoływanej przez melatoninę.. A cóż to takiego? Melatonina – tzw. hormon snu produkowany jest przez gruczoł zwany szyszynką w okresie, kiedy do naszego organizmu dociera mało światła słonecznego. Jesienią jest go niewiele, więc mózg samoistnie wprowadza nasz organizm w stan uśpienia. Osłabiona jest wówczas koncentracja, jesteśmy ospali, ulatuje z nas życiowa energia. Ale istnieje na to ratunek i rada – wystarczy zacząć spożywać bogate w węglowodany owoce, warzywa lub soki i w ten sposób zwiększyć ilość produkowanej przez organizm serotoniny. Serotoninę można nazwać pogromcą złego nastroju. Jest to bowiem hormon odpowiadający za nasze dobre samopoczucie. To on wprowadza nas w stan zakochania i to on uchroni nas przed jesienną depresją. Dostarczaj swojemu organizmowi do pięciokrotną dawką witamin w ciągu dnia, a przestaniesz odczuwać różnicę zmieniających się pór roku. Jak mówi jednak dr Agnieszka Jarosz, specjalista w sprawie żywienia: „Bez tryptofanu nie będzie to jednak możliwe. Ten aminokwas,  zawarty w największych ilościach w soi oraz orzechach nerkowca sprawi, że twój mózg zostanie wręcz uzależniony od hormonu szczęścia. Nie przepadasz za soją, a orzechy nerkowca są dla ciebie trudno dostępne? Żaden problem. Tryptofan znajdziesz również w bananach, ananasach, figach czy papai. Jest go również dużo w sokach z tych owoców, zatem nie ograniczaj się w swoim jadłospisie do chrupania, pomyśl też o popijaniu.” Eksperymentuj z potrawami, owocami i warzywami, a także kompozycjami i mieszaniem soków. Te są zdrowe i zawsze poprawiają humor.

Zobacz także:

Kampania społeczna „5 porcji warzyw, owoców lub soku”
Program społeczno-edukacyjny „5 porcji warzyw, owoców lub soku” realizuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), a współfinansowany jest przez Agencję Rynku Rolnego ze środków Unii Europejskiej i budżetu Polski. Kampania jest odpowiedzią na wyniki badań, które wskazują, że Polacy wciąż spożywają za mało owoców i warzyw. Program kierowany jest głównie do mam i dzieci, ma na celu poinformowanie, dlaczego tak ważne jest wprowadzenie do diety 5 porcji warzyw, owoców i soków.