Witamina D to prawdziwa witamina słońca. Jej niedobory grożą nam osteoporozą i problemami ze układem kostnym, nerwowym i mięśniowym. Zbyt mało witaminy D powoduje także zapalenie spojówek i stany zapalne skóry oraz ogólne osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności. Od niedawna wiemy także, że zbyt mała ilość ekspozycji na słońce (np. w krajach skandynawskich) ma związek ze zwiększeniem zachorowań na stwardnienie rozsiane.

W naszym kraju słońca jest jednak dość dużo, a jego jesienne i zimowe niedobory zazwyczaj skutkują tylko obniżonym nastrojem. Aby nie dać się jesiennej chandrze związanej z niedoborem witaminy D wystawiaj się jak najczęściej na ekspozycję słońca, a w pochmurne dni wzbogać swoją dietę o tłuste ryby (śledzie czy łososie) w których mięsie również znajdziemy witaminę D. Możemy także ratować się witaminą D w kapsułkach, na szczęście jej przedawkowanie jest niemożliwe. Witamina ta chroni nas także przed jesiennymi infekcjami, które często zdarzają się o tej porze roku.