Pierwsze objawy spadku magnezu to nadpobudliwość i nerwowość, trudność ze skupieniem uwagi, roztargnienie. Czasem dochodzi do tego kłopot z zasypianiem, niepokój i lęk. Gdy deficyt jest spory, pojawić się mogą fizyczne osłabienie, mrowienie kończyn, nawet zaburzenie rytmu serca. Co gorsza, może też dochodzić do ograniczenia rozwoju nowych tkanek, który u młodych organizmów jest niezwykle istotny.

Co sprawia, że tego pierwiastka brakuje? Czasem stres (szkolny!), a u mniejszych dzieci częste infekcje, biegunki upośledzające jego wchłanianie, choroby (np. nadczynność tarczycy). Najczęściej jednak winna jest uboga dieta. Szczęśliwie zwykle wystarczy jej zmiana, by młody organizm uzupełnił niedobory.

Najbogatszymi źródłami magnezu są: gorzkie kakao, kasza gryczana, fasola, orzechy laskowe, ciecierzyca, płatki owsiane, szpinak, makrela. A jeśli sięgasz po magnezowe preparaty apteczne, pamiętaj, że ich działanie potęguje dodatek witaminy B 6 .