Owoce te składają się głównie z wody (80%) ale pozostałe 20 % to samo dobro! W czereśniach znajdziemy przede wszystkim potas. Składnik ten pozwala usunąć z organizmu sól dzięki czemu wpływa zbawiennie na nasze nerki, stawy i serce.

Dodatkowo czereśnie mają w sobie witaminy z grupy B, szczególnie B5, które świetnie wpływają na stawy. Jedząc czereśnie oczyszczamy też i odtruwamy swój organizm oraz poprawiamy stan naszej cery dzięki zawartości witaminy A i C. W tych pysznych owocach znajduje się też duża ilość przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki oraz wapnia i żelaza. Zaskakujące jest to, że w czereśniach znajdziemy tez więcej jodu niż w morskich rybach!

To dzięki dużej zawartości witaminy B5 czereśnie są skuteczną tarczą w walce z artretyzmem. Niedobór tej cennej witaminy wywołuje najczęściej problemy ze stawami. Zarówno osoby mające problem z opuchnięciami czy zniekształceniami stawów jak i osoby zdrowe powinny zjadać około pół kilograma czereśni dziennie w sezonie. Wystarczy zastąpić nimi jeden posiłek, a nasze stawy będą nam bardzo wdzięczne!