Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie - tak możemy tłumaczyć angielskie powiedzenie. I rzeczywiście tkwi w nim ziarnko prawdy. Jabłka, szczególnie te jedzone ze skórką są bardzo zdrowe!
Jedno świeże jabłko:
- zawiera sporą dawkę witaminy C, podobno im kwasniejsza odmiana tym witaminy wiecej. Witamina C wzmania zaś naszą odporność i pomaga w walce z drobnoustrojami.
- zawiera witaminy z grupy B bardzo ważne dla naszego zdrowia i funkcjonowania całego organizmu!
- ma w sobie pektyny i błonnik pokarmowy. Doskonale reguluje procesy trawienne w organizmie, przeciwdziała zaparciom, oczyszcza układ pokarmowy z metali ciężkich.
- zmniejsza wchłanianie cholesterolu chroniąc tym samym przed miażdżycą i zawałem.
- dostarcza naszemu ciału potasu. Potas odpowiada za napięcie mięśni i reguluje gospodarkę wodną.
- w medycynie ludowej stosowano na bóle stawów.
- ułatwia przyswajanie wapnia przez nasz organizm.
- ma niewiele kalorii, więc może być smaczną przekąską dla osób walczących z nadwagą.
- gryzione i żute działa jak masujący okład dla naszych dziąseł.
Jedzenie jabłek nie uchroni nas przed wszystkimi chorobami i urazami. Może natomiast znacząco porawić nasze zdrowie i sprawić, że rzadziej będziemy zapadać na drobne infekcje.
Smacznego!