Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie - tak możemy tłumaczyć angielskie powiedzenie. I rzeczywiście tkwi w nim ziarnko prawdy. Jabłka, szczególnie te jedzone ze skórką są bardzo zdrowe!

Jedno świeże jabłko:

  • zawiera sporą dawkę witaminy C, podobno im kwasniejsza odmiana tym witaminy wiecej. Witamina C wzmania zaś naszą odporność i pomaga w walce z drobnoustrojami.
  • zawiera witaminy z grupy B bardzo ważne dla naszego zdrowia i funkcjonowania całego organizmu!
  • ma w sobie pektyny i błonnik pokarmowy. Doskonale reguluje procesy trawienne w organizmie, przeciwdziała zaparciom, oczyszcza układ pokarmowy z metali ciężkich.
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu chroniąc tym samym przed miażdżycą i zawałem.
  • dostarcza naszemu ciału potasu. Potas odpowiada za napięcie mięśni i reguluje gospodarkę wodną.
  • w medycynie ludowej stosowano na bóle stawów.
  • ułatwia przyswajanie wapnia przez nasz organizm.
  • ma niewiele kalorii, więc może być smaczną przekąską dla osób walczących z nadwagą.
  • gryzione i żute działa jak masujący okład dla naszych dziąseł.

Jedzenie jabłek nie uchroni nas przed wszystkimi chorobami i urazami. Może natomiast znacząco porawić nasze zdrowie i sprawić, że rzadziej będziemy zapadać na drobne infekcje.

Smacznego!