Piękne połyskujące jabłka na stoisku z owocami tylko pozornie są zdrowe. Ich nawoskowana skórka kryje wiele chemicznych środków. Możesz je z powodzeniem zmyć przed zjedzeniem. Mimo, iż większość owoców obieramy przed zjedzeniem to z łatwością możemy przenieść palcami czy nożem wszelkie bakterie na jadalną część. Jeszcze gorzej jest w przypadku gdy zjadamy owoc ze skórką. Na wielu owocach znajduje się specjalny wosk, dzięki któremu owoc ładnie połyskuje i wygląda jeszcze bardziej apetycznie.  Inne środki chemiczne mają za zadanie zapobiegać rozwojowi pleśni. Ich pożycie może powodować bóle brzucha, wymioty, a nawet gorączkę i skręt kiszek.

Jak najlepiej umyć takie owoce czy warzywa?
To bardzo proste! Wystarczy użyć do tego celu płynu do mycia naczyń. Z powodzeniem usunie on szkodliwy wosk czy inne preparaty. Należy jednak pamiętać, aby spłukać go bardzo dokładnie. Najlepiej też nie używać do mycia myjki do naczyń – jest ona zwykle siedliskiem bakterii.
Ważne jest, aby do mycia owoców i warzyw używać czystych misek i nie robić tego bezpośrednio w zlewie. Warzywa, które jemy ze skórką (na przykład pomidor) warto polać gorącą (ale nie wrzącą) wodą. To zabija większość szkodliwych bakterii.
Delikatne owoce takie jak maliny czy porzeczki płuczemy na sitku pod letnią wodą. Nigdy nie jemy ich prosto z krzaka bo stwarza to zagrożenie salmonella czy bąblowicą – groźna chorobą zakaźną. Podobnie robimy z sałatą – jednak jej czas płukania powinien być kilkukrotnie dłuższy niż jest standardowo!