Antywirusowa jaglanka Anny Lewandowskiej: super przepis z Instagrama
Ania Lewandowska od lat dba o zdrowy jadłospis, którym dzieli się z fanami na Instagramie. Tym razem pokazała jak zrobić jaglankę na odporność i wzmocnić swój organizm w czasie pandemii koronawirusa.
- Redakcja
Ania Lewandowska przepis na antywirusową jaglankę na odporność
Wytrzymałość naturalnej bariery ochronnej organizmu w dużej mierze zależy od naszych wyborów żywieniowych, mówi trenerka, mama i żona jednego z najlepszych piłkarzy na świecie, Anna Lewandowska. Od długiego czasu gwiazda dzieli się z fanami za pośrednictwem Instagrama przepisami na przekąski, śniadania i inne zdrowe posiłki. Nie wspominając o tym, że jej marka oferuje klientom eko smoothie czy wzmacniające batoniki.
Tym razem Lewandowska postanowiła zamieścić w mediach społecznościowych przepis na jaglankę, która wzmacnia odporność, zwłaszcza w czasach epidemii. W jaki sposób dostarczamy dla ciała niezbędnych uodparniających witamin i minerałów? Czy w naszych śniadaniach, obiadach są niezbędne probiotyki? Trenerka, jako ekspertka żywieniowa, doskonale wie, jakie składniki powinny się w każdym z posiłków zawrzeć.
Przepisy Ani Lewandowskiej na kwarantannę
W zasadzie w poście na Instagramie przygotowała zestaw przepisów na posiłki na cały dzień w czasie ilzolacji.
Antywirusowa jaglanka
- 60 gramów kaszy jaglanej;
- miód do smaku;
- łyżeczka siemienia lnianego;
- szczypta cynamonu;
- łyżeczka kurkumy;
- szczypta kardamonu;
- dojrzała gruszka;
- garść blanszowanych migdałów.
Przygotowanie: jaglankę gotuj na wodzie, w momencie wrzenia wody dodaj masło i dokładnie zamieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy ponownie mieszając. Gruszkę pokrój w plastry i podgrilluj na patelni, posmarowanej wcześniej tłuszczem.
Sałatka owocowa z migdałami i imbirem
- jedno jabłko;
- 3/4 gruszki;
- 3/4 łyżki migdałów;
- plaster świeżego imbiru;
- łyżeczka szpinaku w proszku do szejków.
Przygotowanie: Wymieszaj pokrojone owoce ze startym imbirem i posiekanymi migdałami. Posyp całość sproszkowanym szpinakiem.
Dorsz na warzywach z pieczonymi ziemniakami
- świeży filet z dorsza;
- plasterek cytryny;
- szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego;
- 1/4 papryki żółtej i 1/4 papryki czerwonej;
- pół cebuli;
- 1/3 pora;
- marchewka;
- łyżeczka klarowanego masła;
- dwa ziemniaki;
- szczypta suszonego majeranku i tymianku;
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy;
- pół łyżeczki klarowanego masła.
Przygotowanie: przełóż rybę do żaroodpornego naczynia. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, posyp solą i pieprzem. Papryki i cebulę pokrój w kostkę, a pora i marchew w plastry. Wymieszaj warzywa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz tłuszczem. Obłóż rybę warzywami. Piecz w naczyniu w 180 stopniach przez około 20 minut. Ziemniaki pokrój w kostkę i przełóż na blachę do pieczenia. Piecz w tej samej temperaturze, co rybę przez około 20 minut.