Zaletą tego owocu - prócz wspaniałego smaku i wielości zastosowań w kuchni - jest to, że zawiera ponad 20 rozmaitych składników mineralnych, makro- i mikroelementów. Jabłka zawierają sporo witaminy C, która wspiera system odpornościowy i jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów (dwa jabłka pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę).
Błonnik w postaci pektyn neutralizuje i wymiata toksyny z układu pokarmowego i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Potas wpływa korzystnie na gospodarkę organizmu, obniża ciśnienie.
Magnez i witamina A wzmacniają układ nerwowy. Ta kombinacja składników sprawia, że jabłka skutecznie zapobiegają wielu chorobom: miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, nowotworom jelita grubego.

Warto wiedzieć, że większość dobroczynnych składników znajduje się tuż pod skórką owocu. Dlatego dobrze jest jadać jabłka nieobrane, tylko dokładnie umyte.